Natuur & Milieu

Veel gemekker en geblaat, werk aan bijzondere hooiberg nadert voltooiing

HAARLE - De storm Ciara gooide roet in het eten. De Stichting Schaapskudde Sallandse Heuvelrug (SSSH) kon helaas de jaarlijkse lammetjesdag niet door laten gaan. Wel jammer want verleden jaar was het een geweldig succes. “Een andere datum prikken is een groot probleem gebleken. De herder, André Kühn, heeft het nu te druk met de lammerende schapen en op een later tijdstip waren er onvoldoende vrijwilligers. En het is de bedoeling dat de herder op 1 maart met zijn schapen de hei weer op gaat”, meldt de secretaris van de Stichting, Theo ten Hove.

Het volgende evenement wordt de schaapscheerdersdag op een zondag eind mei of begin juni. Op de website die momenteel bijna klaar is, komt alle info over het evenement. Dan zal het vast beter weer zijn en wil de Stichting groot uitpakken. Maar ondertussen wordt er hard gewerkt bij de schaapskooi Twilhaar. Een hechte ploeg van vier vrijwilligers is al maanden bezig. Leuk detail: de vrijwilligers zijn gefotografeerd voor een artikel in het blad Landleven. Zij hebben de stalen hekken waarmee de weides afgescheiden worden, vervangen door houten en dat ziet er veel natuurlijker en vriendelijker uit. Ook komen er houten ruiven in plaats van de stalen exemplaren die er nu nog staan. Al het hout komt van Staatbosbeheer. “Ja, we werken nauw samen met SBB”, merkt voorzitter Egbert Torenbeek van de Stichting op. “Onze vrijwilligers zijn door Staatsbosbeheer verzekerd. En hun timmerman helpt ons. We mogen hun gereedschap lenen.”

Hij memoreert samen met Ten Hove wat er al allemaal gebeurd is in de twee jaar dat de Stichting nu bestaat. “Maar er zijn nog veel plannen; we willen het terrein om de schaapskooi verder opknappen. Zeker ook de omgeving van het monument voor de viering in mei. En infoborden plaatsen. Maar dat doen we projectgewijs.” Verder wordt de hooiberg bij de schaapskooi grondig onder handen genomen. Eveneens door de enthousiaste vrijwilligers van de Stichting Schaapskudde Sallandse Heuvelrug. Er wordt in de hooiberg een beschut onderkomen voor de vrijwilligers gecreëerd en ruimte voor opslag van materiaal en een klein kamertje voor de herder zodat hij daar eventueel ook 's nachts kan verblijven. De hooiberg heeft buiten beneden een houten wand van planken. Licht komt door de hergebruikte oude raampjes van de kooi. Van binnenuit kunnen de raampjes worden gesloten met een soort luiken. Een trap voert naar de tweede verdieping. En daar bovenop ligt het hooi. Het ziet er allemaal mooi en vooral natuurlijk uit.
De caravan die nu nog als slaapplaats door de herder gebruikt wordt als hij de nacht bij de schapen doorbrengt, wordt dan verwijderd. De hooiberg hoort bij de schaapskooi en past op het terrein.

Schapen en heide
Het herstellen en behouden van het oude cultuurlandschap op de berg is een van de hoofddoelen van de SSSH. En daar hoort een herder met z'n kudde en honden bij. De kudde met ongeveer tien procent geiten (want die eten wat de schapen niet aankunnen) houdt de heide in stand. Het is een historisch beeld en toeristen smullen ervan.
De Stichting is blij dat ze herder Kühn zekerheid kan geven. De financiële middelen daarvoor komen deels van donateurs (35 maar dat mogen er meer worden), via Support for Nature en het Buitenfonds van SBB (adopteer een schaap). Theo ten Hove meldt dat het de bedoeling is van SSSH om een ANBI-status te verkrijgen, zodat de steun aan de Stichting van de belasting aftrekbaar is. Ook wil men iets meer gaan doen met educatie. Er is al eens een kleuterklas komen kijken en een voetbalteam van De Zweef. Naast het bestuur van SSSH bestaat er een Raad van Advies waarin de Provincie, SBB en burgemeester Anneke Raven vertegenwoordigd zijn. “Een belangrijk orgaan voor ons”, zegt Torenbeek die lachend besluit: “En ik heb nog niemand ontmoet die tegen schapen is!”