Natuur & Milieu

Nog steeds ligt er een zilvergrijs waas over de heide door steenmeel

NIJVERDAL – De oplettende wandelaar zal het zeker nog opvallen op de heide van de Sallandse Heuvelrug. Bij de Wolfsslenk en de Rietslenke, bijvoorbeeld. Vooral als je goed kijkt, zie je een licht zilvergrijs waas over de heide. Dit wordt veroorzaakt door het fijne gruis van het steenmeel dat over de heide is uitgestrooid. 

Ook de monstergrote bandensporen op verschillende paden verwezen naar deze activiteit. Wandelaars klaagden erover dat de paden kapotgereden zijn, maar dat is inmiddels hersteld. Steenmeel moet ervoor zorgen dat de bodemkwaliteit verbetert als door de regen de mineralen van het steenmeel in de bodem terecht komen. Het is in wezen hetzelfde materiaal als de stenen die door de gletsjers in de ijstijd hier zijn achtergelaten. Gebiedseigen materiaal dus. Als de bodemstructuur verbetert, betekent dat automatisch dat de heide en alle bloemsoorten die daarbij horen, zoals bijvoorbeeld de tormentil, beter gaan groeien De nectar van de bloeiende heide trekt meer insecten aan, meer insecten trekken meer vogels en andere dieren aan. De hele kringloop profiteert er dus van. 

Werkzaamheden stil
“Momenteel liggen de werkzaamheden stil in verband met het broedseizoen. In september gaan we weer verder”, zegt publieksboswachter Ine Nijveld. Voor de rust van vogels en dieren in het broedseizoen heeft Staatsbosbeheer intussen ook al verschillende paden in het gebied afgesloten
 

Het steenmeel is een restproduct uit Noorwegen. Ook daar wordt het gebruikt voor bodemverbetering en zelfs met helikopters uitgestrooid. In de hele provincie Overijssel wordt het uitgestrooid om de balans in de bodem en het bodemleven te verbeteren. Het is een opdracht in het kader van Natura 2000. Over de provincie gaat het in totaal om 7.500.000 kilo steenmeel. Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en het Overijssels Landschap werken gezamenlijk aan dit project. Op de Sallandse Heuvelrug wordt een gebied van 230 hectare op deze manier verrijkt met essentiële mineralen. “Het is echt hard nodig”, benadrukt de boswachter. “Je kunt goed merken dat de heide aan het vergrassen is. Als je een vergelijking maakt, kun je zeggen dat de heidegrond op de heuvelrug is zo zuur als schoonmaakazijn. Het is niet moeilijk om je voorstellen dat planten zich niet happy voelen in zo'n milieu.” 

Een andere manier om de biodiversiteit op de heide te vergroten is het gecontroleerd branden van stukken van de heide. Dat gebeurt alleen als het echt koud is. De wortels verbranden niet en er groeit weer jonge heide, die veel nectar heeft.

Druk op het gebied
De druk op het gebied van de Sallandse Heuvelrug is momenteel best groot. Wandelen en fietsen in de natuur zijn twee van de weinige opties om je te ontspannen. En de lockdown duurt nu al een jaar. De boa's en boswachters merken dat het publiek sneller geïrriteerd raakt als ze hen aanspreken op verkeerd gedrag.