Natuur & Milieu

Maak IVN-wedstrijdfoto ‘Natuur in de buurt’

NIJVERDAL – “Ik zag nog net voor de vergadering in januari 2010 dat we rond die tijd 10 jaar geleden begonnen zijn met de fotowerkgroep van het IVN”, zegt Ton Kappert. “Het is overigens maar een van de werkgroepen IVN Hellendoorn – Nijverdal.”

Het IVN ter plaatse is een actieve vereniging. Regelmatig worden er allerlei activiteiten door verschillende werkgroepen georganiseerd. En niet alleen voor de leden. Alle activiteiten staan op de site www.ivnhellendoorn-nijverdal.nl

De fotowerkgroep telt meer dan twintig leden. Niet iedereen komt altijd, dus er kunnen nog wat hobbyfotografen bij. Een keer per maand trekken ze met hun camera er op uit om de prachtige natuur in de omgeving in beeld te vangen. In een zaal van het Buitencentrum komen de leden bij elkaar, bekijken elkaars foto's en geven tips. Soms ook maken ze een tripje naar een bijzonder object.

Jaap de Beer, organisator van de wedstrijd, vertelt enthousiast over z'n hobby. “We zijn een keer naar een verlaten industrieterrein in Duitsland geweest en hebben daar geweldige opnamen gemaakt. Tegenwoordig kun je met je digitale camera zoveel. Je schiet maar raak en dan kun je je foto's thuis met de computer nog bewerken. Maar ik geniet er ook van om mooie vakantieboeken te maken.”
De mooiste foto's van de IVN-fotowerkgroep worden vaak ten toon gesteld. Begin dit jaar was er een expositie in de hal van Het Ravijn.

‘Natuur in de buurt’
Ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum werd besloten een fotowedstrijd te houden waar alle inwoners van de gemeente aan mee mogen doen. Met het thema 'Natuur in de buurt' maakt de IVN-fotowerkgroep het voor deelnemers gemakkelijk. De buurt is de gemeente Hellendoorn of de directe omgeving. Het kunnen landschapsfoto’s zijn, maar ook macrofoto’s van bijzondere elementen en alles wat daartussenin zit. De keuze is vrij.

Voor de winnaars is er, naast de eeuwige roem, als prijs hun keurig afgedrukte foto, formaat 30x40/45 cm. En de winnende foto’s worden tijdens een expositie van de fotowerkgroep tentoongesteld in de hal van het Huis voor Cultuur en Bestuur. Wanneer dat precies gebeurt, is nog niet helemaal duidelijk. De bedoeling was augustus/september dit jaar, maar dat is afhankelijk van de toegankelijkheid en of andere exposities zijn gecanceld of opgeschoven.

Inzenden
De foto's moeten voor maandag 27 juli gemaild worden naar 10jaarfotowerkgroepivn@gmail.com met naast de titel van de foto vermelding van naam, adres, telefoon en leeftijd van de inzender.

“Tot nu toe hebben we ruim dertig foto's ontvangen. Ik ben niet ontevreden maar daar kunnen er nog wel wat bij”, laat Jaap de Beer namens de organisatie van de fotowerkgroep weten. Winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Regels voor deelname
Iedereen mag mee doen. Er zijn twee categorieën. Kinderen tot en met 12 jaar vormen de eerste categorie. De tweede categorie is van 13 jaar en ouder. Van beide categorieën worden de twee mooiste foto’s bekroond met een prijs. Iedere deelnemer mag één door hem/haar zelfgemaakte foto insturen, die moet gemaakt zijn in de gemeente Hellendoorn of de omgeving. “De foto (een jpeg) moet wel minimaal 1mb groot zijn. Het eenvoudig bewerken van de foto’s, zoals uitsnijden of contrast verbeteren, is toegestaan.” In de jury zitten drie deskundige leden van de fotowerkgroep, Sandra de Jong, Marijke Hegeman en Marinus Rouweler. Zij letten onder meer op kwaliteit en compositie.