Natuur & Milieu

Kunstenaar met de kettingzaag maakt prachtige houten tuinbeelden

NIJVERDAL – Nijverdaller Mervin Goossen houdt van de natuur. Al sinds zijn jeugd. Groen zit in zijn genen.  Niet voor niets is hij boswachter geworden. In de boswachterij Het Vechtdal bij Staatsbosbeheer kun je hem tegenkomen. “Ik vind het Vechtdal iets leuker dan de Sallandse Heuvelrug met de rivier de Vecht erbij heb je wat meer afwisseling in het landschap. En even goed bossen en heide.” Maar tijdens zijn opleiding liep hij wel stage op de Sallandse Heuvelrug. 

Boswachter Wilco van Burken van SBB De Sallandse Heuvelrug maakt daar op de Heuvelrug al langere tijd houten beelden; meestal eekhoorns, paddenstoelen en uilen. Je vindt ze in het speelbos. Hij doet dat snel en vaardig.  Maar hij merkte al eens op dat zijn leerling Mervin de meester overtreft. Mervin Goossen (boswachter bos-hout-beheer) gaat niet zo snel maar maakt veel meer werk van zijn houten beelden. Hij is meer van het fijne werk en van de details. Dat duurt dan wel wat langer. “Ja, na m'n eerste eekhoorn kreeg ik de smaak te pakken”, vertelt hij in zijn gezellig ingerichte 'mencave' achter het ouderlijk huis. Intussen heeft hij al ontzettend veel houten beelden gezaagd. Hij somt op: “Uiltjes, beren, een paardenhoofd, paddenstoelen, een cobra... Ik doe het nu vaak in opdracht. Zagen is echt mijn hobby geworden.” 

Vaak maakt hij z'n houten beelden uit het hoofd, want hij is wel een beetje creatief. Soms komen zijn klanten met een foto. Veel van zijn werken zijn in de buurt rond Nijverdal te vinden maar er staan er ook in Brabant en zelfs al in Duitsland en België. “Sinds corona zijn er geen beurzen meer. Dat is wel jammer. Want als ik daar demo's gaf dan verkocht ik wel beelden of kreeg ik opdrachten.” 

Mervin gebruikt voor z'n beelden inlands hout; lariks, eiken en douglas. Geveld hout uit de boswachterij of een stam die z'n klanten al hebben. Al naar gelang de vraag werkt hij zijn creaties af met enkele lagen beits. Dan blijven ze wel langer goed, want ze staan in weer en wind. Hij werkt van grof naar fijn. “Eerst met de motorzaag, dan de boormachine voor de ogen en een slijptol om het beeld af te werken.” Gemiddeld een keer in de week is hij met z'n hobby bezig: “Ik houd ervan om af en toe iets anders te doen, een beetje afwisseling.” 

Wie belangstelling heeft voor de mooie houten tuinbeelden van Mervin Goossen kan kijken op Facebook. Wie contact wil, kan dat doen door hem een mail te sturen: mervingoossen@gmail.com