Natuur & Milieu

Kinderen van De Marliaantjes poten bomen

EGEDE – Met een heerlijk lentezonnetje voelde je afgelopen vrijdagmiddag heel goed dat het voorjaar in aantocht is. Het was prima weer om buiten bezig te zijn en jonge boompjes te poten. En daarmee waren de leerlingen van groep 5, 6, 7 en 8 van basisschool De Marliaantjes druk in de weer. 27 bomen werden gepoot voor 27 leerlingen bij boerderij/rustpunt/theehuis 'De Brummel' van de familie Blekkenhorst aan de Zuidelijke Kanaaldijk 1. Op 'De Brummel' zelf kun je je prima vermaken; er is onder meer een kikkerpoel, worden workshops gegeven en je kunt er midgetgolfen.

Hans Blekkenhorst legt uit dat er vroeger populieren stonden langs de waterkant: “Maar die waren ziek en moesten gekapt worden. Daarna was het erg kaal.” Hij zocht contact met Mannes Konijnenbelt voor een mooie oplossing. En Mannes heeft van een oude Malus (sierappel) die bij kasteel Warmelo in Diepenheim staat, zaailingen gekweekt die nu in Egede geplant zijn.

Blekkenhorsts vrouw Mathilde is heel blij met de nieuwe bomen. “Echt een aanwinst”, zegt ze. ”in de lente mooie bloemen en in de herfst mooi gekleurde kleine appeltjes.” Zij nam contact op met de basisschool in Marle met de vraag of de kinderen wilden komen om te helpen met planten. “Dat wilden ze maar al te graag”, verklaart juf Suzanne. “Het zijn echt buitenkids. Dat kun je wel zien als ze bezig zijn met poten. Ze houden van sport, gym en zijn gewend aan klussen op de boerderij.” Een stel jongens van groep 7 en 8 bevestigen dat. “Het is leuk werk en we hoeven lekker niet naar school.” Op de vraag of ze later iets met groen of bomen en planten willen doen antwoorden ze ontkennend. “Ik wil boer worden dan kun je van alles doen”, en een ander wil graag veehandelaar worden. Als ze klaar zijn met de basisschool willen ze graag naar 't Noordik en Reggesteyn. Voor al deze stoere jongens een aardig eindje fietsen.

Niet alle kinderen zijn bij de boomplantdag aanwezig, ook De Marliaantjes hebben met absentie van leerlingen door corona te maken. Maar ze krijgen wel allemaal een bordje met hun naam erop bij een boom. Die mooie bordjes met sierletters worden gemaakt door Els Vreede. Zij maakte ook de borden met naam van de bomen in de boomgaard bij Twilhaar.

Samson uit de bijbel
Op school was al het een en ander verteld en Mannes Konijnenbelt ging in op het verhaal van Samson uit de bijbel. “Het zijn leerlingen van een protestants-christelijke school. Die moeten dat verhaal kennen. Samson was volgens het verhaal heel sterk omdat zijn haar nooit geknipt was. Zo is het ook met deze oude boom waar de zaailingen vanaf komen. Die boom is groot en sterk nooit gesnoeid. Hij komt oorspronkelijk uit China; de Malus Hupehensis. ”

Konijnenbelt heeft de zaailingen zelf opgekweekt: “Heel gemakkelijk je verzamelt de appeltjes in de herfst laat ze in een emmer in de winter beschut staan. In het voorjaar spoel je de smurrie er af en zet de pitten in een pot tuinaarde.” Hij vertelt ook dat al een tal andere scholen in de gemeente bomen heeft geplant onder meer Op Weg uit Haarle en de Beatrixschool en de (vroegere) Peppel uit Nijverdal. “Deze actie in Egede gaat niet uit van de gemeente”, geeft hij aan. “Ik heb wel contact met het waterschap om nog meer bomen langs het kanaal te planten. Het is goed voor de wereld en het landschap wordt er fraaier van. De toeristen die hier op 'De Brummel' komen zullen het zeker waarderen.”

Na afloop van het bomen planten had Mathilde Blekkenhorst als een goede gastvrouw voor de volwassenen koffie en voor de kinderen fris en wat lekkers klaar staan.