Natuur & Milieu

Hofdames genieten van hun tuinwerk bij Erve Hofman

HELLENDOORN - Bij museumboerderij Erve Hofman hoort een prachtige tuin en een weide vol wilde bloemen. Elke dinsdagmorgen werken Adrie en Frederiek als vrijwilligers samen in de hof. Daarom worden ze bij Erve Hofman de hofdames genoemd. Ze snoeien, schoffelen, verplanten en geven de planten water.

Kortom ze leven zich uit tussen de planten en bloemen en genieten van hun werk. De tuin is nu een waar lusthof vol bloeiende planten. Wel zijn de dames blij dat er binnenkort een sproei-installatie wordt aangelegd. ”Want verleden jaar met die hitte was het bijna ondoenlijk. Had je het net voor elkaar en een weekje later lagen de jonge plantjes weer verdord en verdroogd op de grond. Je kon er niet tegen op gieten.”

Eerder stonden de planten in bedden die met een buxushaag afgescheiden werden. Maar de buxusmot heeft danig huisgehouden. “Het was een ramp!” Nu zijn er mooie smeedijzeren hekjes, gemaakt door de andere vrijwilligers van Erve Hofman; 'de mannen'. De tuiniersters prijzen hen uitbundig. “Kijk de hekjes zijn in de stijl van de omrastering van de tuin.” De mannen (het zijn er zes en de oudste Marinus Dijsselhof doet de afwas, hij is al 90 jaar) hebben compost aangebracht zodat de planten goede voeding krijgen.

Omdat de buxus weg is, is er meer ruimte voor planten. Er groeien er heel veel verschillende. Adrie wijst aan: “Aster, chrysanten, pioenrozen, sedum, een oude roos, lavas, kervel, daglelies, iris, bieslook, stokroos, winterharde fuchsia, salvia, vaste judaspenning, citroen kruid. De oude roos nog van huize Den Dam heeft het helaas niet gered.” Deze opsomming is verre van compleet. Het is lang nog niet alles. De hof is niet zoals vroeger toen stonden er voornamelijk kruiden en groenten in. Het is een feest om er nu rond te kijken, zeker met het zonnetje erbij.  .

Frederiek werkt circa 8 jaar in de tuin. Adrie (een super tuinierster) al veel langer, ze was er al bij tijdens de inrichting dertig jaar gelden door Het Oversticht. Een tuinarchitect van die organisatie heeft het tuinontwerp gemaakt met een bloemen- en kruidentuin en een boomgaard.  In de boomgaard staan nu een appel, een mispel en een kweepeer. Verder is het een zee van wilde bloemen, het wilde bloemenmengsel heeft de gemeente enkele jaren geleden geschonken. De wilde bloemen vormen een smulbuffet voor de bijen uit de bijenstal op het terrein. Vogels worden weggehouden door vogelverschrikker 'Mans'. Frederiek: “Het frame is gemaakt door de mannen, wij hebben hem aangekleed. Hij heeft een oude broek aan en hij heeft een vogeltje op z'n hoed.”

Het vrijwilligerswerk van de hofdames is voor de lente, zomer en herfst. “'s Winters zijn we in winterslaap”, zeggen ze lachend. 

Op dinsdag 8 juni gaat het museum voor twee middagen per week weer open. Dinsdag- en donderdag van 13.30 tot 17.00 uur. Wel vooraf aanmelden via 06-10858574 of info@oaldheldern.nl. Daarom heeft Adrie als vrolijke binnenkomer geraniums in de bakken voor de deur gezet. “Valt lekker op!”