Natuur & Milieu

Initiatiefneemster Yorinde Zomer: “Kan dat de piek pas in juli of augustus plaats gaat vinden”

Eikenprocessierupsen overzichtelijk te zien op landelijke kaart

REGIO - Na een koude en natte lente lijkt het er nu toch echt op dat de eikenprocessierupsen zich dit jaar ook weer laten zien. De eerste nesten zijn gespot en de jeukrups heeft inmiddels ook zijn bekende brandharen. De vrijwilligers van Plaagradar hebben een app op de markt gebracht om zelf een melding te kunnen maken van een eikenprocessierups. 

Yorinde Zomer, één van de initiatiefneemsters, legt uit hoe het begonnen is. “Vorig jaar liepen we een rondje en zagen we veel eikenprocessierupsen, maar we wisten vooraf niet dat ze in de eiken zouden zitten”, legt Yorinde uit. Voor Yorinde en haar collega’s de reden om na te denken over een gemakkelijke en gebruiksvriendelijke app om melding te maken van eikenprocessierupsen. Burgers kunnen zelf in twee klikken melding doen van de rupsen.

In contact met de gemeenten
Naast het voorkomen van jeuk zet de groep zich ook in om alle meldingen bij de gemeenten te krijgen, zodat de gemeenten deze meldingen kunnen gebruiken om inzicht te krijgen over plaagdruk. Daarom is het voor gemeenten nu mogelijk om alle meldingen in te zien via een apart systeem. “De gemeenten reageerden heel erg positief. De gemeenten zijn vaak wel bezig met het verwijderen van de rupsen, maar konden dat niet terugkoppelen aan de burgers. Met deze app is dat in één keer wel mogelijk. We zijn blij dat ze het interessant vinden!”

In eerste instantie zou de app alleen in een pilot in Deventer zijn, maar het bleek een succes te zijn waardoor het dit jaar landelijk inzichtelijk is. In het afgelopen jaar werden maar liefst drieduizend eikenprocessierupsen geconstateerd door burgers. “Dit jaar is het gelukkig nog wat rustiger. Maar het kan zomaar dat de piek pas in juli of augustus plaats gaat vinden.”

Rupsenspotters
Yorinde, geboren en getogen in Nijverdal, is ook een aantal andere vrijwilligers erg dankbaar. “We hebben een groep van tachtig actieve rupsenspotters. Deze mensen gaan langs de eikenbomen en kijken of er eikenprocessierupsen te vinden zijn. En als ze het dan gevonden hebben, maken ze een melding in de app. Heel leuk om te zien, het is bijna een hobby voor ze”

De Plaagradar app is voor alle burgers gratis te downloaden in de App Store en Google Play Store. Meer informatie is te vinden op plaagradar.org