Natuur & Milieu

Boswachter Ine Nijveld: 'De rust tijdens lockdown deed mens en natuur goed'

NIJVERDAL – Nu de situatie in verband met coronabesmetting langzaam aan weer teruggedraaid wordt naar min of meer 'normaal' geeft boswachter Ine Nijveld van Staatsbosbeheer aan wat haar in de afgelopen periode opgevallen is. Ook doet ze verslag wat er momenteel aan de gang is.

Ine: “Toen alles dicht was, hebben de mensen de natuur opnieuw ontdekt. Dat merkte je aan alles. Er was geen muziek, bioscoop of toneel. Alleen de natuur bleef over. Daar werd veel aandacht aan besteed. Het was ook een prachtig voorjaar. Ik kwam op mijn tochten door het bos en over de hei heel veel wandelaars en fietsers tegen. Allemaal vriendelijke mensen in kleine groepjes die heel relaxed waren. Je kon echt merken dat ze genoten van de rust en de uitbundige natuur.”
Ze vervolgt haar relaas: “Maar ik heb ook sterk het gevoel dat de natuur zelf, de planten en de dieren, profijt gehad hebben van de rustperiode. Met Pasen was de Toeristenweg afgesloten. Ik was in het veld en vond die rust een verademing.”

Vaker ‘lockdown’ Toeristenweg
De Toeristenweg was met Pinksteren weer geopend en er kwamen grote groepen motoren uit het westen van het land. Ook waren er veel automobilisten en wielrenners. Een drukte van belang...
Nijveld: “De druk op die weg is echt te groot. Er sneuvelen daar best wat reeën en kleinere dieren. Het is wachten op een serieus ongeluk. Gelukkig is dat nog niet gebeurd, maar ik houd m'n hart vast!”
De boswachter is van mening dat er snel maatregelen genomen moeten worden. Ze snapt wel dat sportievelingen zich daar uitleven en begrijpt ook dat lokaal verkeer van de weg gebruikt maakt. Maar toch, wie neemt het initiatief? Af en toe een lockdown voor de Toeristenweg zou niet verkeerd zijn.

Buitencentrum en dagcampings
Na Pinksteren is het Buitencentrum weer beperkt open gegaan. Reden is, net als overigens bij musea, dat er vrijwilligers zijn die zich in de risicogroep bevinden of thuis iemand hebben die daar in zit. “Maar er zijn nu rugzakjes te koop met zoekkaarten waarmee bezoekers zelf aan de slag kunnen. Niet alleen in het bos. Je kunt er ook in je eigen omgeving of in de tuin mee aan de slag gaan.”

De dagcamping op de Borkeld is nooit dicht geweest, die op de Toeristenweg bij Holten is weer opengesteld. Lastig is wel dat de toiletten daar pas per 1 juli weer open mogen. Nadenkend zegt Nijveld: “Ja, dat is een probleem. Hoe kunnen we de eisen van het RIVM bij die toiletten waarborgen? Hoe houden we die virusvrij? We hebben geen toiletjuffrouw! Je verwacht wel dat bezoekers hun verantwoording nemen. Je weet nooit wat er echt gebeurt. Het heeft onze aandacht en we zijn er over in overleg.” Ook op de Sallandse Heuvelrug komen de boswachters omdat de toiletten dicht zijn vaker minder frisse zaken tegen.

Paalkampeerplaatsen
De boswachter vindt het jammer dat de paalkampeerplaats dicht is. “Het is een landelijk besluit. De paalkampeerplaatsen werden verkeerd gebruikt. Ze waren bestemd voor een paar tentjes. Voor rustige kampeerders. Pieterpadlopers bijvoorbeeld. Maar er kwamen mensen met auto's en er werd ook in droge perioden, ondanks het verbod, vuur gemaakt. Twee jaar terug moest zelfs de brandweer er aan te pas komen.”

Van de droogte van de laatste weken heeft de natuur wel te lijden gehad. Maar gelukkig is de natuur veerkrachtig en de boswachter hoopt dat enkele flinke plensbuien hun werk doen.