Natuur & Milieu

Boomdeeldag in de gemeente Hellendoorn groot succes

MARLE - De provincie Overijssel, Landschap Overijssel en de gemeente Hellendoorn deelden afgelopen zaterdag in Marle aan de Oude Twentseweg bomen en struiken uit voor het aanleggen van een bosplantsoen of poten van een of meer bomen in het buitengebied.

Al eerder hadden belangstellenden zich in kunnen schrijven voor dit project dat Overijssel groener moet maken. Het is de bedoeling dat er 1,1 miljoen nieuwe bomen in de provincie bij komen. De belangstellenden hoeven slechts een kwart van de werkelijke kosten te dragen, de rest wordt gefinancierd door de provincie, de deelnemende gemeenten (behalve Hellendoorn, ook Rijssen-Holten, Hardenberg, Enschede, Hof van Twente en Steenwijkerland) en het Landschap Overijssel. 

Adviseur natuur en landschapsbeheer van het Overijssels Landschap Geert Schoenmaker vertelt dat er in alle zes gemeenten die deelnemen veel belangstelling bestaat voor deze boomdeeldag. “We hebben inheemse bomen als wilg, berk, eik beschikbaar. Streekeigen bomen die hier thuishoren. Ook vruchtbomen, bijvoorbeeld walnoot en tamme kastanje. De struiken voor het aanleggen van een bosplantsoen zijn onder meer meidoorn en kardinaalsmuts. Fraaie struiken die het jaar door met bloemen en vruchten het landschap sieren.”