Algemeen

Zeven vrijwilligers van brandweerposten Hellendoorn en Nijverdal krijgen Koninklijke onderscheiding opgespeld

NIJVERDAL/HELLENDOORN - Zeven brandweervrijwilligers van de kazernes Nijverdal en Hellendoorn ontvingen afgelopen week een Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Anneke Raven. Zes brandweermannen en één brandweervrouw krijgen een lintje voor hun vrijwillige inzet van meer dan twintig jaar. Bij Koninklijk Besluit van 13 januari 2020 heeft het Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander behaagd deze zeven inwoners van de gemeente Hellendoorn te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Burgemeester Anneke Raven speldde donderdag 30 januari een Koninklijke onderscheiding op bij de volgende brandweermensen (op volgorde van het aantal dienstjaren):

Joke Voortman-Immink van Brandweerpost Nijverdal.
Mevrouw Voortman-Immink is ruim 25 jaar vrijwilliger bij het brandweerkorps. Zij is één van de eerste vrouwen bij de brandweer in de gemeente Hellendoorn. Zij is sinds oktober 1994 onder meer actief geweest als repressief medewerker en als chauffeur van de brandweerwagen. Vandaag de dag is zij actief als jeugdleidster om de jonge aanwas van de brandweer te begeleiden en te trainen.

André Dennenberg van Brandweerpost Nijverdal.
De heer Dennenberg is sinds september 1993, al ruim 26 jaar vrijwilliger bij het brandweerkorps. Als bevelvoerder kunnen de brandweermensen altijd op hem rekenen. Naast bevelvoerder van de brandweer is hij actief als leider van de jeugdbrandweer.

Gerben Piksen van Brandweerpost Nijverdal.
De heer Piksen is ruim 26 jaar vrijwilliger bij het brandweerkorps. Hij heeft als oefen-coördinator de afgelopen jaren veel betekent voor de vakbewaamheid en persoonlijke groei van de brandweermensen in de gemeente. De heer Piksen heeft ook bijzondere expertise opgebouwd over het bestrijden van incidenten met gevaarlijke stoffen. Sinds 2011 is hij aan de slag bij de Brandweer Twente en heeft hij een belangrijke rol bij de innovatieve Handcrew Overijssel, voor de bestrijding van natuurbranden.

Henk Vruggink van Brandweerpost Nijverdal.
De heer Vruggink is ruim 30 jaar vrijwilliger bij het brandweerkorps. In november 1989 begon de brandweerloopbaan van de heer Vruggink bij de bedrijfsbrandweer van Ten Cate in Nijverdal. In de drie decennia heeft hij veel betekend voor de brandweer in de gemeente. Daarnaast is hij ook actief bij de jeugdbrandweer.

André Schellevis van Brandweerpost Hellendoorn.
De heer Schellevis is ruim 31 jaar vrijwilliger bij het brandweerkorps. Bevelvoerder Schellevis is naast zijn inzet bij de uitruk van de brandweer vele jaren actief geweest met de wedstrijdploeg. In 1996 werd hij zelfs Nederlands Kampioen met de wedstrijdploeg in de 2e klasse lage druk. Ook is hij mede-oprichter geweest van de jeugdbrandweer in Hellendoorn.

Johnny Souverijn van Brandweerpost Hellendoorn.
De heer Souverijn is ruim 31 jaar vrijwilliger bij het brandweerkorps. Zijn brandweerloopbaan begon bij de bedrijfsbrandweer van Ten Cate in Nijverdal. Hij zorgde ervoor dat de bedrijfsbrandweer en het korps van Hellendoorn gezamenlijke oefeningen hielden om kennis te delen en procedures op elkaar af te stemmen. Sinds de opheffing van de bedrijfsbrandweer heeft hij de bedrijfshulpverlening bij Ten Cate opgezet. Bij de brandweerpost Hellendoorn is hij inzetbaar als manschap en als chauffeur-pompbediener.

Freddy Hendriks van Brandweerpost Hellendoorn.
De heer Hendriks is ruim 31 jaar vrijwilliger bij het brandweerkorps. Zijn loopbaan startte op 1 oktober 1988 als manschap en chauffeur bij de post Hellendoorn. Sinds 1996 is hij actief als instructeur voor het opleiden van manschappen. Ook is hij vele jaren actief geweest met de wedstrijdploeg. In 1996 werd hij Nederlands kampioen met deze ploeg in de 2e klasse lage druk. De heer Hendriks is tien jaar kazerne-coördinator van de post Hellendoorn. Sinds 2013 is hij werkzaam bij de Brandweer Twente als onderdeel van de Veiligheidsregio Twente.

Achtste vrijwilliger van de brandweer
Een achtste brandweervrijwilliger van de post Nijverdal, die al meer dan 20 jaar actief is bij de brandweer, is op dit moment in het buitenland. Hij ontvangt zijn Koninklijke onderscheiding bij een andere gelegenheid.

 

Stephan Wevers, commandant van Brandweer Twente en voorzitter van Brandweer Nederland, feliciteerde alle gedecoreerden in de gemeente Hellendoorn met een videoboodschap op het grote scherm in de theaterzaal.