Algemeen

Workshop Chocolate Challenge: geen chocolade maar techniek

NIJVERDAL – De naam van de workshop Chocolate Challenge doet vermoeden dat er veel chocolade gegeten gaat worden, maar niets is minder waar. Deze ZINiN BreinReis workshop, die op woensdag 25 september van 14.00 uur tot 16.00 uur in samenwerking met presentatie-instelling Tetem wordt gehouden in de bibliotheek van Nijverdal, gaat over techniek, programmeren, procestechnologie en automatiseren en is bedoeld voor de leerlingen uit de groepen zes, zeven en acht.

Deze workshop haakt in op de toenemende mate van aandacht voor techniek, programmeren, procestechnologie en automatiseren. De Chocolate Challenge is een machine die kinderen laat zien hoe procestechnologie werkt en die speciaal voor deze workshop van 23 tot en met 27 september naar de bibliotheek komt. Tijdens de workshop wordt een competitie tussen de diverse groepen leerlingen gehouden,waarbij ze de opdracht krijgen om zo snel mogelijk – volledig geautomatiseerd – bakjes met een bepaald aantal gekleurde M&M’s te vullen en te verpakken. Dit gebeurt door gebruik te maken van drie mechanische opstellingen, die op elkaar afgesteld moeten worden. Op deze manier komen ze in aanraking met het beroep van procesoperator. De aanwezigheid van een procesoperator is essentieel, omdat leerlingen op hun eigen niveau aangesproken kunnen worden, de leerlingen kunnen zich spiegelen aan de operator en zich in hem of haar verplaatsen.

Op woensdagmiddag 25 september is er van 13.30 uur tot 16.00 uur vrije inloop en kan iedereen die belangstelling heeft voor deze machine, komen kijken hoe de Chocolate Challenge werkt en het zelf ook even proberen. Aanmelden is dus niet nodig. Entree is gratis.