Algemeen

Wereldwinkel van Nijverdal volledig in decembersferen

NIJVERDAL – Momenteel wordt de Wereldwinkel Nijverdal aan de Grotestraat door de vrijwillige medewerkers omgetoverd in prachtig sfeervol kerstgeschenkenhuis. In het magazijn achter de winkel staan al veel, met zorg ingekochte artikelen te wachten op de klanten. Geschenken uit de Wereldwinkel zijn bijzonder, het zijn niet de alledaagse dingen van dertien in een dozijn.

Krap veertig vrijwilligers runnen met enthousiasme en deskundigheid de mooie en modern ingerichte Wereldwinkel. Wat betreft bezetting is het een van de grootste zaken van Nijverdal. Tijdens openingstijden zijn er altijd minstens twee medewerkers aanwezig, dit ook voor de veiligheid. “Ook qua bedrijfsvoering hebben we de organisatie goed op orde. Wij hebben diverse teams, waarbij de deelnemers zich bezig houden met hun specialisatie zoals inkoop, markten, etalage, social media enzovoorts. Gezamenlijk zetten we ons in voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals) zoals die door de Verenigde Naties aangegeven worden. We bouwen hier mee met 'kleine steentjes' aan dat doel.”

Het bestuur weet terdege dat, willen Wereldwinkels in het huidige tijdsbeeld hun bestaansrecht houden, zij moeten inspelen op de toonaangevende trends. Want, met name, de jongeren vertonen een heel ander koopgedrag. Daarom zit de Wereldwinkel ook op Facebook en Instagram. “En onze afdelingen verkoop en inkoop houden heel goed in de gaten wat er trendy is”, zegt een woordvoerder met overtuiging.

Met feeling heeft het inkoopteam voor de kerst bijzondere spullen ingekocht. “Prachtige, kleurrijke sjaals uit kleine weverijtjes in Nepal. En wij verkopen die sjaals, een ideaal kerstgeschenk. En ook de kleine hangertjes voor in de boom. Kerststalletjes, engeltjes...”

Er volgt een opsomming van handgevormde keramieken kralensieraden uit Kenia: kettingen en oorbellen. Deze artikelen worden gemaakt door alleenstaande vrouwen, die op deze manier hun familie kunnen onderhouden. Ook verkoopt de winkel sierlijke, decoratieve beelden uit Mexico. Moderne beelden vervaardigd met vakmanschap vanuit de lokale traditie. Bij al deze artikelen staat voorop dat de makers zich persoonlijk en zakelijk kunnen ontwikkelen, voeden en scholen. In de Wereldwinkel zelf draait een film waarop dit te zien is. Er liggen ook speciale duurzame kookboeken, 'Koken met restjes' en 'Veggie in 30 minuten'.

 

Food

De Wereldwinkel heeft een mooie collectie foodproducten, waaronder veel uit Azië en India. Maar ook 'eerlijke' koffie, thee en chocolade. Voor dit laatste artikel wordt ook gedacht aan lokale samenwerking. Foodklanten komen gericht de winkel in, kopen wat ze nodig hebben en vertrekken weer; klanten die een luxe cadeau zoeken of iets moois voor zichzelf blijven veel langer. Vooral vakantiegangers bewonderen de collectie in de winkel uitgebreid.

 

Vacatures

Hoewel er bijna veertig mensen bij de Wereldwinkel werkzaam zijn, ieder met hun eigen specifieke taken, kan de Wereld Winkel Nijverdal altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken. Ook voor het bestuur zijn vacatures. Het zittend bestuur is op zoek naar vervanging van de functies voorzitter, penningmeester en secretaris. Het is al met al een boeiende en dynamische organisatie die voor honderd procent uit vrijwilligers bestaat, zonder winstoogmerk draait en waarbij iedere euro ten goede komt aan de gestelde doelstelling.