Algemeen

Vrijwilligers Kinderboerderij blij met kleine berggeitje Valentina

NIJVERDAL – Het is nog geen lente, maar af en toe voelt het wel als lente. En in de natuur is dat ook zo. Al even geleden, exact op 14 ferubuari werd er bij de Sichting Kinderboerderij Hellendoorn Nijverdal aan de Derde Kampsweg achter de Gamma een geitje geboren. Vanwege de geboorte op Valentijnsdag werd het geitje Valentina gedoopt. “Het is een meisje en daar hebben we geluk mee”, zegt hoofd dierverzorging Ester Kolkman. 

Via haar beroep als herder en de schapen op de kinderboerderij is ze als vrijwilliger bij de Stichting Kinderboerderij Hellendoorn Nijverdal betrokken geraakt. “Vrouwtjes mogen blijven voor bokjes moeten we op termijn een andere plek zoeken. Eigenlijk hadden we op meer kleintjes gerekend. Normaal is twee of drie. En de moeder was best dik.”

Geluk gehad
De kleine Valentina en haar moeder Olly moesten in verband met de regels om Q-koorts te voorkomen veertien dagen in quarantaine blijven in de nieuwe stal op het terrein van de kinderboerderij. “Die stal was net klaar voor de sneeuwstorm kwam, daar hebben we echt geluk mee gehad. Bij de geboorte van Valentina was het -14 graden! We hadden in de stal een warmtelamp”, verklaart Ester. De geboorte verliep heel voorspoedig; Ester heeft dik aangekleed tot één uur 's nachts in de stal gezeten. Daarna nam vrijwilliger Vahid Hadzihasanovic het over. Hij is eigenlijk de imker van de kinderboerderij, maar als boerenzoon ook vertrouwd met kippen, schapen en geiten. “Om vier 's nachts was ze er', zegt hij. “En omdat het de tweede keer is dat Olly moeder werd, wist ze precies wat ze moest doen.”

Grote gebeurtenis
Afgelopen zondag mocht Valantina met haar moeder uit quarantaine naar de nieuwe wei. Een grote gebeurtenis in het leven van het kleine geitje, maar bijkans nog groter voor de vrijwilligers en hun kinderen. En Valentina was er echt aan toe, ze probeerde al onder het hek bij de stal door te kruipen. Het is een bijzonder levendig en ondernemend diertje. Ester nam Valentina in haar armen en liep met haar over het terrein naar de nieuwe wei. Moeder Olly had beslist geen haast om te volgen en pakte onderweg hier en daar een lekker grassprietje mee. “Olly, ga naar je kind”, spoorden de kinderen van de vrijwilligers de moeder aan.

De kleine Valentina is de eerste boreling van dit jaar. Maar beslist niet de laatste. Eind mei worden er kleine geitjes verwacht bij twee andere moeders. De vier schapen krijgen begin mei lammetjes en eind april is er een babyboom bij de cavia's. De duiven hadden al een ei uitgebroed, maar dat was te vroeg. Het kleine vogeltje heeft het niet gehaald.

Gesloten
Bestuursvoorzitter Marc-Jan Hengstman laat weten dat de faciliteiten op de kinderboerderij momenteel nog gesloten zijn in verband met de coronaregels. Maar hij hoopt dat dat in mei/juni anders zal zijn. Momenteel zijn de vrijwilligers al volop bezig. De dieren moeten altijd verzorgd en er worden voorbereidingen getroffen voor de moestuin.