Algemeen

Vrijwilligers bij Twente Uniek voelen zich 'als in een warm bad'

Vrijwilliger Klaas Blink

NIJVERDAL – Twente Uniek op het industrieterrein in Nijverdal is onderdeel van Philadelphia. Hier werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Mensen met een licht verstandelijk beperking of verstandelijke beperking. Zij voeren lichte werkzaamheden uit in de verpakkingen, techniek, bakkerij en maken creatieve werkstukken. Ze voelen zich nuttig en hebben een dagbesteding. Dit zou niet mogelijk zijn zonder de medewerking van vrijwilligers.

Eén van die vrijwilligers is de Hellendoorner Klaas Blink. Hij brengt als chauffeur de cliënten van Twente Uniek naar hun werk en later weer naar huis. Soms (als hij meerdere personen mee moet nemen) met de bus, soms met de auto als het om een of twee werknemers gaat. Hij noemt zijn vrijwilligerswerk 'heel zinvol'. Blink heeft een WAO-uitkering. Ten gevolge van een ernstig ongeluk is hij afgekeurd. Maar hij wil niet stil zitten en zich graag nuttig maken voor de maatschappij. Maar liefst 17 jaar lang was hij chauffeur voor ZorgAccent. “Daar had ik het best naar m’n zin.” Hij reed met dementerende ouderen. Na een operatie en revalidatie is hij nu in touw voor de cliënten van Twente Uniek.

Jonger en vrolijker
“Ik ben hier terechtgekomen, omdat m'n jongste zoon op een zorgboerderij van Philadelphia in Delden werkt. Rijden met de cliënten van Twente Uniek is leuker. Ze zijn jonger en vrolijker. 's Ochtends vroeg wijzen ze me op wat ze zien onderweg. Als we op de binnenwegen een ree tegenkomen, bijvoorbeeld.” Op twee vaste dagen in de week tuft Blink door Twente en Gelderland. “Lochem, Vriezenveen, Rijssen, Nijverdal, dat is mijn gebied. Maar eigenlijk zijn we met te weinig chauffeurs. ” De spoeling is dun.  Klaas Blink zou blij zijn als er wat mensen zich melden voor deze job. “En echt, het is leuk werk. Ik vind het fijn dat ik iets kan betekenen voor anderen.  Als je een rijbewijs hebt en rustig bent, kun je dit doen.”

Andere vaardigheden?
Maar Twente Uniek verwelkomt ook graag vrijwilligers met andere vaardigheden. Dineke IJzerman uit Rijssen is na de zomervakantie begonnen om één ochtend per week de cliënten te begeleiden bij creatieve werkzaamheden. Ze geniet van de ochtend en voelt zich als in een warm bad. “Via via kwam ik in contact met deze locatie. Het is de bedoeling dat ik vaker ga komen. Ik help met haken en breien, maar laat de mensen eerst zelf uitproberen wat ze kunnen. We zijn nu bezig met dingen voor Kerst. Vilten kerstballen en vilten kerstsokken. Alle producten die hier vandaan komen, zijn uniek en handgemaakt.” Op de website en de Facebookpagina staan mooie dingen te koop. Ook de stijlvolle Mondriaan vogelhuisjes.

Fijn team, met geweldige cliënten en vrijwilligers
Werkbegeleidster Sefanja Kleinherenbrink is het helemaal eens met het verhaal van de beide vrijwilligers. “We werken hier in een mooi, ruim, modern pand met een fijn team en geweldige cliënten en vrijwilligers. Meer vrijwilligers zou heel fijn zijn. Misschien zitten we een beetje verstopt op het industrieterrein. Maar voor de cliënten voelt het wel als echt werk midden tussen de bedrijven.”

Ook vrijwilliger worden?
Wie op een of andere manier als vrijwilliger mee wil helpen, is van harte welkom om een kijkje te komen nemen aan de Energiestraat 19A. Even bellen voor info kan via 06-11218354 of kijk op de website van Twente Uniek: www.twente-uniek.nl