Algemeen

Vijftig jaar terug in de tijd: ruimtevaart en maanlanding

NIJVERDAL – Voor een super geïnteresseerd publiek – voornamelijk jongeren en een enkele oudere – hield educatief-manager en ruimtevaartspecialist Hans van der Lande vorige week in het Buitencentrum te Nijverdal een boeiend betoog over de geschiedenis van de ruimtevaart in het algemeen en de maanlanding van 1969 in het bijzonder.

In de volle zaal van het Buitencentrum richtte Van der Lande zijn vragen voornamelijk tot het jonge publiek. Kwamen die er niet uit dan mochten de ouders helpen. Zeker spectaculair waren de leden van de Dutch Garisson in hun kostuums van Star Wars. Zeven van deze 'ruimtevaarders' luisterden het betoog van Van der Lande op en waren bijzonder populair om mee op de foto te gaan. De ruimtevaartspecialist vertelde onder meer dat wifi een Nederlandse uitvinding is. Maar ook over de plannen van Eleon Musk, die met honderd man naar de maan wil en dat een ticket voor die reis je op 31 miljoen euro komt te staan. En dat men denkt dat die reis over vier jaar gemaakt kan worden. Hij vertelde ook over gewichtloosheid en liet de kinderen springen: “Op het moment dat je omhoog springt, ben je even gewichtloos.” Door middel van ballonnetjes legde hij uit hoe de stuwingskracht van een raket werkt. De jeugd hoorde ook over astronaut Neil Armstrong. “Hij mocht mee als captain met de Apollo 11 mee, omdat hij 'supercool' bleef in spannende omstandigheden. Hij vond net op tijd de knop om te ontkoppelen toen ze rond tolden in een in capsule en later gebruikte hij zijn schietstoel bij een foute landing.”

Bij het verhaal over de wedloop in de ruimterace kwamen het Russische hondje Laika en de Amerikaanse aap, de chimpansee Ham voorbij. Laika overleefde de trip niet; Ham kwam behouden terug en werd een oude aap. Natuurlijk kwamen ook de Nederlandse 'helden' Wubbo Ockels en André Kuipers in beeld.

Kinderen mochten zelf voelen hoe het is om je evenwicht te bewaren als je 'draaierig' bent en konden proberen om met grote handschoenen aan en brillen die je gevoel voor onder en boven omkeren (zoals in gewichtloze toestand bij een ruimtereis) een precies karweitje te doen. Buiten werd een raketje gelanceerd en binnen werden onder meer de schijngestalten van de maan en de inslag van een meteoriet op de maan nagebootst.

Al met al een leerzame middag voor iedereen! En of er toekomstige ruimtevaarders onder het publiek zaten? Wie zal het zeggen...