Algemeen

Vervoerservice van De Welle vanaf nu ANWB AutoMaatje

NIJVERDAL – Tijdens een korte bijeenkomst met wethouder Jelle Beintema, vertegenwoordiger Xander van Pelt van de ANWB en Dianne van Egmond en Laura Westerik van De Welle werd 'Graag Gedaan' officieel gedoopt tot 'ANWB AutoMaatje'. Chauffeur Hillie Geut, actief vrijwilligster bij De Welle (zij ontving hiervoor onlangs een lintje) kwam binnen samen met Doortje Vree. Hillie is al zolang als de service 'Graag Gedaan' bestaat vrijwillige chauffeur en Doortje is er blij mee. “Ik heb nog wel een rijbewijs”, zegt ze “maar na een bezoek aan de oogarts bijvoorbeeld, kan ik zelf niet rijden. Ik ben blind aan een oog.” Hillie en Doortje kennen elkaar goed, ze wonen in dezelfde straat en zijn de sterren in het instructiefilmpje over AutoMaatje dat deze ochtend enkele malen vertoond wordt. “Kijk daar komen we weer”, lachen de dames vrolijk naar elkaar.

De vervoersservice in de gemeente Hellendoorn is beslist niet nieuw; al midden 1970 en de jaren daarna waren er dames die als vrijwilliger met hun eigen auto vervoer aanboden aan mensen die dat nodig hadden. Eigenlijk is het gewoon noaberschap. De wethouder noemt dit een geweldig voorbeeld en de kracht van de samenleving. Ook Xander van Pelt als vertegenwoordiger van de ANWB prijst het noaberschap en vertelt dat Twente een voorloper is bij het project AutoMaatje. Op basis van landelijke cijfers, een miljoen burgers heeft soms behoefte aan vervoer, zouden er in de gemeente Hellendoorn zo'n 2100 mensen zijn die van AutoMaatje gebruik moeten maken.

Laura Westerik, directeur van De Welle, legt uit dat behalve het vervoer het sociale contact voor eenzame en oudere mensen heel belangrijk is. Het vervoer hoeft niet altijd een medische noodzaak te hebben, ook een bezoek aan vrienden of de kapper. Dat het aantal van deze mensen toeneemt en dat De Welle ook verwacht dat er meer vervoersaanvragen gaan komen. “Niemand wil dat iemand in een isolement terecht komt. Dat iemand ergens niet kan komen en daardoor vereenzaamt.” Omdat De Welle een groter aantal vervoersvragen verwacht is de samenwerking met AutoMaatje van de ANWB gestart.

“Er zijn altijd tussen de twintig en dertig vrijwillige chauffeurs die met eigen auto plaatsgenoten vervoeren”, zegt Dianne van Egmond die bij De Welle vraag en aanbod koppelt. “De vrijwillige chauffeurs zijn over het algemeen tussen de 50 en 75 jaar. Tot en met 79 jaar mogen vrijwilligers anderen rijden.” Momenteel heeft ze drie nieuwe aanmeldingen van vrijwilligers.

 

<KADER>

AutoMaatje is een vervoerservice door eigen inwoners met eigen auto, voor de minder mobiele medemens. Na een vraag naar 0548 – 63 88 00 (maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 12.00 uur) of via automaatje@stichtingdewelle.nl regelt de coördinator een match. Aanvragen minimaal twee dagen van te voren. Chauffeur meldt zich op afgesproken tijdstip. Vergoeding dertig cent per kilometer vanaf het huis van de vrijwilliger plus eventuele parkeerkosten te betalen aan de vrijwillige chauffeur. Wie zich ook beschikbaar wil stellen voor de vrijwilligerspool kan contact opnemen met De Welle of HellendoorDoet: www.hellendoorndoet.nl.