Algemeen

Veertigste editie Houtdorp Nijverdal

NIJVERDAL – Eindelijk kan deze zomer het veertigjarig bestaan van houtdorp Nijverdal worden gevierd. Corona gooide twee jaar geleden roet in het eten. De organisatie hoopt op veel kinderen uit heel Nijverdal die in de laatste week van de zomervakantie, van 22 tot en met 26 augustus, komen timmeren, spelen en plezier maken.

Voorzitter Mirella Hiddink is sinds 2016 betrokken bij de organisatie. Als kind nam zij er aan deel, toen nog in het Rooie Dorp. “Eindelijk mogen we dit jaar weer een houtdorp houden. En we pakken dit jaar groot uit in verband dat we 2 jaar geleden 40 jaar bestonden. We hadden voor 2020 alles voorbereid en konden het toen niet door laten gaan.”Weer of geen weer, de veertigste editie van Houtdorp Nijverdal zal doorgaan dit jaar. “Met warm weer gaan er liters ranja door. We hebben een keer echt slecht weer gehad. Maar de kinderen timmeren wel door, dat maakt hen niets uit.”

De Prinsessewijk krijgt er in de laatste vakantieweek een eigen (houten) tijdelijk dorp erbij. Van het hout, twee vrachtwagens vol pallets die gesponsord zijn door Vruggink hout, worden met helpende handen van wat vaders en moeders in rap tempo prachtige bouwwerken in elkaar gezet. De laatste editie, in 2019, stond in het teken van de skihut. “Echt leuk om te zien hoe creatief die kinderen zijn. De hutjes worden aangepast aan het thema en aangekleed met doeken. De organisatie gaat vaak verkleed, om het thema eer aan te doen.”

Mirella herinnert zich een jongen die een geweldige week heeft gehad. “Na het bouwen haalde hij een kleine popcornmachine tevoorschijn en plaatste deze in het hutje. Wij hadden ook een popcornmachine, maar die hebben we uit gedaan. Hierdoor kon die jongen de andere bouwers trakteren op zijn zelfgemaakte popcorn. Dat was zo mooi om dat stralende koppie te zien.”

Vele vrijwilligers zijn een week in touw om alles in goede banen te leiden. Mirella: “Als EHBO-er zit je toch te wachten op eerste slachtoffer, met een spijker in de voet. Meestal zijn dat eerst de meisjes, hoe netjes ze ook werken.” Een badje met soda staat daardoor altijd klaar. Grotere ongelukken hebben zich gelukkig nooit voorgedaan.
Dit jaar wordt het thema ‘sport en spel’.''

De organisatie hoopt op in elk geval honderd jonge timmermannen en -vrouwen. “Het draait natuurlijk om het bouwen van de hutjes, maar we willen dit jubileumjaar ook meer aandacht besteden aan spelen. We willen een grote stormbaan en verschillende spellen van de sport- en speluitleen.”

Op de woensdagmiddag mogen (groot)ouders kijken wat de kinderen van het geschonken hout maken. Woensdagavond is er, net als voorgaande jaren, disco met dj Mike. Een feest voor jong en oud. “De ouders verzamelen zich dan vaak in de tent. We hebben de barbecue aan, waar we tegen een kleine vergoeding hamburgers en frikadellen verkopen. We moeten het van die opbrengsten hebben om het houtdorp jaarlijks te kunnen organiseren.”

Voor de oudere deelnemers wordt het avondfeest voorgezet met een slaapfeestje in het wijkgebouw. “Al zal er dan niet veel geslapen worden, vrees ik”, weet Mirella uit ervaring. De kinderen mogen donderdag verder werken aan hun bouwwerken, die vrijdagochtend worden beoordeeld door de jury. Voor de winnaars is er een wisselbeker, die ze het hele jaar mogen houden. Daarna is het tijd om de boel weel af te breken.

Het houtdorp is voor kinderen van 6 tot en met 15 jaar. De kosten zijn 6,50 euro voor leden, niet-leden betalen een euro meer. Aanmelden kan bij Mirella via een mailtje naar mirel7@msn.com. De organisatie is tevens nog op zoek naar oud-vrijwilligers, om samen herinneringen op te halen aan 40 jaar Houtdorp Nijverdal.