Algemeen

Van alles te zien en te doen bij Buitencentrum SBB in de herfstvakantie

NIJVERDAL – Het Buitencentrum heeft de goastokken van Erik Ruiter weer bij de ingang staan. Geverfde stokken met een Twents gedichtje erop. Ruiter maakte ze in de eerste lockdownperiode. Dit om ervoor te zorgen dat er niet te veel mensen tegelijk binnen zijn. “De stokken hebben veel belangstelling. Bezoekers doen er leuke dingen mee en vragen vaak of ze te koop zijn”, vertelt medewerkster Hanneke Elbertsen.

In de herfstvakantie zijn het bos en Buitencentrum altijd een populaire bestemming. De bomen tooien zich in gloedvolle herfstkleuren. Met goed weer loopt het storm in het speelbos. Het Buitencentrum heeft in samenwerking met het plaatselijke IVN een hoekje ingericht voor de paddestoelen. Op een groot beeldscherm worden prachtige plaatjes en allerlei interessante weetjes over paddenstoelen getoond. Op een tafel en twee bakken staan en liggen de paddenstoelen 'live'. Je vindt er de 'vuilnismannen', de 'vriendjes' en de 'vijanden' ofwel de zwammen die opruimen, samenwerken en die parasieteren.

Ook is er een route van 1 kilometer gezet, de gele route, met info over de paddenstoelen die daar te zien zijn. De route wordt regelmatig bijgehouden omdat er steeds paddenstoelen verschijnen en verdwijnen. 

Verder zijn er drie nieuwe natuurtasjes van boswachter Sally over de herfst. Al in het voorjaar is het Buitencentrum met natuurtasjes voor kinderen begonnen. De nieuwste versies zijn 'Zwammen met Sally', 'Pluk de dagvruchten met Sally' en 'Boswachter Sally is om op te eten'. Er zitten zoekkaarten in, weetjes over paddenstoelen, recepten, voorbeelden en materiaal om te knutselen met kastanjes, noten en vruchten, en een leuke eetbare boswachterpop voor de vogels te maken. De tassen zijn ook leuk om thuis op een regenachtige dag mee aan de slag te gaan. 

Daarnaast worden er vanuit het Buitencentrum verschillende excursies georganiseerd. Woensdag 14 oktober 14.00 uur 'het veranderende landschap'. Donderdag 15 oktober 18.00 uur 'schemertocht'. Zondag 18 oktober 14.00 uur met natuurgids 'naar buiten'. Maandag 19 oktober 14.00 uur excursie voor (groot)ouders en (klein)kinderen 'bossafari'. Dinsdag 20 oktober 7.15 uur excursie 'morgenstond heeft goud in de mond'. Woensdag 21 oktober 14.00 uur paddesnstoelenexcursie met gids 'gezwam'. Donderdag 22 oktober 14.00 uur met natuurgids naar buiten. Zondag 25 oktober 10.30 uur rustige wandeling 'bosbaden'.

Op dinsdag, woensdag, donderdag, zaterdag en zondag rijdt de 'heideslak'. Online reserveren voor activiteiten en excursies via www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/salland/activiteiten