Algemeen

Schapen van de Sallandse Heuvelrug in de hoofdrol

Unieke natuurtheatervoorstelling Kudde op de Sallandse Heuvelrug

NIJVERDAL – Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug bestaat vijftien jaar. De ambities zijn groter dan ooit. Met trots worden tijdens de beleefweken vanaf 17 augustus allerlei activiteiten voor jong en oud georganiseerd. Een hoogtepunt betreffen tien voorstellingen van natuurtheatervoorstelling Kudde op een van de mooiste plekken van de Sallandse Heuvelrug.

Geen mooier decor dan een natuurlijk decor. Dat moeten regisseur Heleen van Doremalen en beeldend kunstenaar Leonie Muller ook gedacht hebben toen ze begonnen aan deze theaterproductie. Wandelen met een schaapskudde bij zonsondergang over de Sallandse Heuvelrug: het kan op 21 augustus tot en met 25 augustus en 28 augustus tot en met 1 september. De natuurtheatervoorstelling werd in 2017 al gespeeld in Nationaal Park De Biesbosch en het jaar daarvoor in Nationaal Park Dwingelderveld; twee van de 21 nationale parken die Nederland op dit moment telt.

Tijdens de wandeling hoor je het verhaal van Zenon; een moedige man die besluit de kudde te verlaten. Van Doremalen onderzoekt met deze voorstelling haar fascinatie voor kuddegedrag. Wat is de aantrekkingskracht van de kudde en waarom is het zo moeilijk om los te breken? En willen we dat eigenlijk wel? Muller zorgt met haar filmprojecties op de natuur voor een totaalbeleving. Bomen, zand; alles blijkt decor waarin het gevoelsleven van Zenon wordt verbeeld. Acteur Hans Dagelet vertelt het verhaal dat via de koptelefoon bij de deelnemer binnenkomt.

Op de Sallandse Heuvelrug komen de bezoekers geen acteurs tegen, het is een hoorspel met de stemmen van Dagelet en Marga Vermeulen. “De mensen lopen stil door de natuur. Er wordt gebruik gemaakt van zacht licht. Het is belangrijk dat het een intiem gebeuren blijft.” Heleen houdt van uitdagingen en vooral op technisch gebied zijn die er volop. Het heeft volgens de technici heel wat voeten in de aarde. “Maar we hebben kanjers op het gebied van locatietheater”, zegt Heleen van Doremalen hierover. Ga maar na: vijftig man publiek loopt met meer dan vijfhonderd schapen dwars over de Sallandse Heuvelrug en komt onderweg videoprojecties tegen. “De natuur is ons decor. Het is uniek dat je na zonsondergang met de schaapskudde meeloopt, koptelefoon op en het hele verhaal zelf beleeft. Je integreert echt met de natuur”, vertelt de regisseuse.

De voorstellingen gaan altijd door, alleen niet bij onweer of zware storm. Kaarten en meer informatie via www.kudde.org.