Algemeen

Terug in de tijd: centrum vol klassieke auto's

NIJVERDAL – Geronk van motoren, af en toe het schrille geluid van een oude claxon. Drommen mensen schuifelden op de warme zondagmiddag door het centrum langs honderden klassieke auto's. Er waren enthousiaste reacties te horen en velen moesten een glimmende bolide even van dichtbij en van binnen bekijken.

Een klein jongetje had vooral belangstelling voor auto's met openstaande motorkappen. “Kijk papa, weer één en weer één”, riep hij blij terwijl hij zijn vader meetrok. Hij wordt later vast automonteur. Een oudere vrouw bij een gedeeltelijk geopende motorkap tot haar begeleider “Hoort dat zo?” De technicus kon vertellen dat dat alleen zo was om te laten zien wat voor moois er onder de kap verborgen was.

Er was een grote verscheidenheid aan merken en modellen; van grote Amerikaanse sleeën en cabrio's tot het kleine Fiat 500. En bijna alles leek voor deze gelegenheid een extra poetsbeurt te hebben gekregen. Ook de chique Rolls Royce ontbrak niet.

Liefhebbers fotografeerden zich een slag in de rondte en regelmatig zag je mensen poseren bij een dure sportwagen. Even speelden ze de bezitter van het kostbare speeltje! Op het Maximáplein was een kraam met oude radio's, er naast een met oude nummerplaten en er waren schaalmodellen te koop. Voor de terrassen op het Dunantplein een serie oude brommers.

Namens de organisatie van de Automobiel Sport Vereniging Hellendoorn zegt Bertus Hengstman: “We hadden vierhonderd klassieke auto's in het centrum van het dorp staan. En gelukkig kunnen we terug kijken op een goed geslaagd festijn. Naar schatting waren er tussen de vijftien- en twintigduizend bezoekers. Omdat het thema dit jaar 40 jaar Hellendoorn Rally was, waren er veel oud-rijders met hun auto's. Dat werd een gezellige reünie.”

Het enige waar Hengstman minder over te spreken was, was dat er verschillende bezitters van classic cars al voor 17.00 uur wegreden. “Dat mogen ze niet. We hebben ze laten tekenen tot 17.00 uur te blijven. Er is niets gebeurd maar in een centrum vol voetgangers, je moet er niet aan denken. En we willen graag volgend jaar weer een oldtimermeeting houden.”

Op Naar Nijverdal had voor volop vertier voor kinderen gezorgd; zij konden zich uitleven in de draaimolen, of op het springkussen. De winkels waren open en er was genoeg te eten en te drinken bij de nodige kraampjes. De terrassen zaten meer dan bomvol en bij de ijsverkopers vormden zich lange rijen. Kortom een gezellige en geslaagde warme zondagmiddag in het Nijverdalse centrum.