Algemeen

Tatoeages steeds meer geaccepteerd

NIJVERDAL – Hij krijgt mensen van alle leeftijden en uit alle lagen van de bevolking in zijn zaak. “Tatoeages zijn tegenwoordig steeds meer geaccepteerd”, weet Menno Dijkgraaf (40) van Studio Eigewijs. Toch voelt hij als tatoeëerder een grote verantwoordelijkheid en weigert hij klanten die ook maar een spoortje van twijfel vertonen. “Want een tatoeage neem je voor de rest van je leven".

Menno en Lee van Studio Eigewijs.
Menno en Lee van Studio Eigewijs.

Deze regenachtige middag zit er een vrouw van middelbare leeftijd in de stoel bij Menno. Zijn zaak aan de Constantijnstraat aan de centrumrand van Nijverdal is ruim en heeft een frisse uitstraling. De muren zijn versierd met graffiti en er klinkt rapmuziek. Studio Eigewijs bestaat volgende maand twee jaar en heeft inmiddels een vaste klantenkring opgebouwd, vertelt Menno.

De Nijverdalse die deze middag een tatoeage laat zetten, is nog geen vaste klant. “Het is mijn eerste tatoeage en ik ben best nerveus”, bekent ze. En ze vervolgt haar relaas: “Ik vond mezelf er nooit een type voor, maar nu mijn ouders overleden zijn, wil ik graag een blijvende herinnering aan ze.” Menno heeft de tatoeage al met stift op haar pols getekend, zodat ze kan zien hoe het zal staan. Het is een subtiel eternity-symbool, met in de achtkantige vorm een hart en drie rondjes.

Dat mensen een tatoeage nemen ter nagedachtenis aan dierbaren, ziet Menno vaker. Maar hij krijgt ook heel veel klanten die bepaalde tatoeages willen, omdat ze die gewoon mooi vinden. Tegenwoordig zijn mandalavormen trendy, maar ook versieringen met veel krullen die op henna lijken. Het maakt Menno niet uit, hij is allround en kan elke stijl zetten. Maar hij vindt het wel heel belangrijk dat het bij de persoon in kwestie past.

 

Eerlijk advies

Menno Dijkgraaf onderscheidt zich door eerlijk advies. Komt er bij hem een klant in de winkel, dan zal hij altijd eerst vragen waarom diegene een tatoeage wil. Als blijkt dat diegene hier goed over heeft nagedacht, komt het ontwerp aan bod. Mensen die ook maar een zweem van twijfel vertonen, verzoekt Menno om er op een later tijdstip op terug te komen. “Ik voel als tatoeëerder een grote verantwoordelijkheid, want het is een keuze voor de rest van je leven.”

Ook de Nijverdalse die nu haar eerste tatoeage krijgt, is maar liefst vier keer bij Menno langs geweest voordat ze de knoop doorhakte. “Hij geeft je alle tijd en laat de keuze helemaal bij jou. En hij neemt absoluut geen risico’s qua hygiëne en gezondheid. Heb je gezondheidsklachten, dan tatoeëert hij je niet.” Bij de vrouw is dat gelukkig niet het geval, dus Menno kan beginnen met het zetten van de tatoeage.

Geconcentreerd drukt hij de tatoeagenaald in de pols en laat hij de zwarte inkt in de huid vloeien. Hij stopt regelmatig om de overtollige inkt weg te vegen, zodat hij goed kan zien wat hij heeft gedaan. Menno Dijkgraaf werkt met vaste hand, wat resulteert in krachtige en haarscherpe lijnen. Hij informeert regelmatig of het goed te hebben is, maar volgens de vrouw valt het erg mee. Hoe het precies voelt, vindt ze lastig te omschrijven. Menno noemt het ook met niets te vergelijken, maar denkt dat het woord ‘gekriebel’ de lading het beste dekt. “Echt veel pijn doet het niet. Anders zouden mensen het maar bij één tatoeage houden.”

Zelf heeft hij er ruime ervaring mee. De Nijverdaller liet op zijn negentiende zijn eerste tatoeage zetten, maar besloot pas op latere leeftijd zijn brood te gaan verdienen in dit vak. “Ik hield altijd al van tekenen en van grafische dingetjes. Maar de keuze om tatoeëerder te worden is niet iets dat je zo even doet. Het is een ambacht, een way of life. Je moet er eerst veel tijd in investeren, zonder dat het wat opbrengt.”

Menno heeft een paar jaar meegelopen met meerdere ervaren tatoeëerders. Intussen was het veel oefenen. Eerst op fruit, later op zijn eigen been. “Eigenlijk heeft iedere tatoeëerder wel een oefenbeen met probeersels”, lacht hij. Voordat hij zijn eigen zaak begon, werkte hij in meerdere shops. Hij begon helemaal onderaan de ladder, als hulpje legde hij dingen klaar voor zijn collega’s. Gaandeweg begon Menno zelf te tatoeëren, eerst kleinere en simpele afbeeldingen, daarna de grotere en complexere tatoeages.

Maatwerk

Hij merkt dat de loop er na twee jaar leuk in begint te komen. Dat kan ook te maken hebben met de toegenomen populariteit van tatoeages. “Enerzijds is dat positief, maar het trekt ook veel mensen aan die het vak niet verstaan. Die kopen bij AliExpress een tatoeagemachine en gaan aan de slag. Dat soort mensen schaden de kwaliteit en het vertrouwen in onze branche”, aldus Menno.

Bij zijn Studio Eigewijs staat kwaliteit juist voorop. “Ik ben daar erg op gebrand. We leveren altijd 100 procent maatwerk. Toch zijn we naar verhouding niet duur.” De Nijverdalse beaamt dit. Haar tatoeage is na twintig minuten klaar, maar Menno geeft haar nog uitgebreide tips en adviezen hoe ze de aangedane huid de komende weken moet verzorgen. Na een maand kan ze terugkomen, voor een gratis check.

Studio Eigewijs is gevestigd aan de Constantijnstraat 11 in Nijverdal. Voor meer informatie, zie eigewijs-tattoo.nl.

(Tekst en foto’s: Martine de Klein)