Algemeen

Spectaculaire opkomst Prins Twan 1 in TiPi van Schaatsbaan

NIJVERDAL - Vol spanning wachtte men zaterdagavond in de TiPi van de Schaatsbaan Nijverdal op het aantreden van de nieuwe Prins Carnaval en zijn Adjudant van Carnavalsvereniging de Gagelkealtjes. Uit het luik van de parkeergarage kwamen ze tevoorschijn. Toen de rook iets opgetrokken was, maakten we kennis met Prins Twan I (Schrijver) en zijn Adjudant Ramon (Engbers).

 

Het is voor het eerst dat de nieuwe prins van de Nijverdalse carnavalsvereniging bekend wordt gemaakt in de gezellige tiptent van de schaatsbaan. Meerdere carnavalsverenigingen uit de regio waren hierbij aanwezig. Prins Twan 1 is een carnavalsvierder in hart en nieren, een man bij wie het carnavalsbloed al van jongs af aan door zijn aderen stroomt. Iemand ook wel bekend als het talent van de Trotwaarband, de pijpentrekker van Teunis en de maarschalk van de Mensinkweg. Hij neemt de plaats in van de aftredende prins Marcel de 1e.

 

Carnaval in Nijverdal

Carnaval in Nijverdal was in de tijd van CV De Kotterboertjes een bruisend evenement met zelfs een eigen optocht. Na het ter ziele gaan van deze vereniging is het carnaval in Nijverdal een beetje doodgebloed. Een jaar of 15 geleden is CV de Gagelkealtjes ontstaan. In eerste instantie bedoeld om carnaval bij RKSV de Zweef te vieren. Na enkele jaren is er echter een ‘harde kern’ van echte carnavalsvierders ontstaan, die het idee hebben opgevat om het carnavalsgevoel van de tijd van de Kotterboertjes te laten herleven in Nijverdal. Sinds enkele jaren worden de katholieke basisscholen in Nijverdal en Hellendoorn bezocht op de vrijdag voor carnaval om te proberen de kinderen daar ook te besmetten met het carnavalsvirus. Immers, de jeugd heeft de toekomst… Aansluitend wordt op deze vrijdag een kindercarnaval georganiseerd waar alle kinderen uit de gemeente welkom zijn.

 

Burgemeester Anneke Raven zal symbolisch de sleutel overdragen aan de
nieuwe prins. Dit gebeurt op donderdag 13 februari. Vrijdag 14
februari viert de Nijverdalse carnavalsvereniging het carnaval en
zaterdag 15 februari is het gezelschap van de prins aanwezig bij de
speciale carnavalsmis in de katholieke kerk in Hellendoorn.