Algemeen

Siem en Evelien op televisie in nieuwe kinderserie Proefjes

Siem Hoonhorst en Evelien Bulter in het lab van KRO Kindertijd.

NIJVERDAL – Klasgenootjes Siem Hoonhorst (7) en Evelien Bulter (7) zijn vanaf deze week te zien in een nieuw programma van KRO Kindertijd. In de serie ‘Proefjes’ doen zes vrolijke duo’s wetenschappelijke experimenten met huis-, tuin- en keukenmiddelen die je thuis na kan doen. De uitzendingen met Siem en Evelien zijn op zaterdag 4 en woensdag 15 september.

Vol enthousiasme en spanning is het tweetal onlangs naar Hilversum gereden voor de opnames. “Het was heel leuk om te doen”, zegt Siem. “Maar niet alle proefjes gingen goed.”

“Ik kijk graag naar Emily's Wonder Lab op Netflix. Mijn moeder had een oproep op Facebook gezien om proefjes te doen en heeft mij opgegeven”, zegt Evelien. Ze vroeg haar klasgenoot, en tevens buurjongen Siem, om mee te doen. De twee jonge onderzoekers moesten een kort filmpje insturen, waarin ze zichzelf voorstelden, iets over zichzelf vertelden en waarmee ze redacteur Jade Heister over moesten zien te halen waarom juist zij uitgenodigd moesten worden voor de opnames van het nieuwe programma.

In juni waren de opnames in een tot laboratorium omgebouwde studio. De jonge onderzoekers moesten enkele proefjes meerdere malen uitvoeren. De opnames voor twee keer vijf minuten uitzending namen vier uren in beslag. Evelien: “Er werd ons verteld wat we moesten doen, maar het ging niet altijd goed. En ik moest ook een keer zeggen ‘laten we het groter doen’. Volgens mij hebben we ook nog een record gebroken bij de proef met de waterzak.” 

Tenslotte moest er nog een filmpje worden gemaakt voor de introductie van de kinderen. Jade: “In het begin van het programma stellen we elk kind voor met een paar weetjes.” Voetballiefhebber Siem mocht voetballen met een dobbelsteen en Evelien ging dansen met een skelet.

In de uitzending van zaterdag 4 september laten Siem en Evelien zien hoe je magnetisch slijm kan maken en op woensdag 15 september is het proefje ‘knal of plons’ aan de beurt. De serie Proefjes bestaat uit twaalf afleveringen waarin zes vrolijke duo’s wetenschappelijke experimenten doen. De proefjes worden deze en volgende week dagelijks uitgezonden, met elke dag een andere nieuwe aflevering. De uitzendingen zijn omstreeks 7.20 uur (doordeweeks) en 8.00 uur (weekend) op NPO3 (Zappelin) te zien. Daarna zullen de afleveringen regelmatig herhaald worden op televisie.

Ook worden vanaf 1 september om de paar dagen filmpjes van proefjes op het Youtubekanaal van KRO Kindertijd verschijnen, inclusief stappenplan. “Dus kijk alle twaalf afleveringen en doe ze na”, zegt redacteur Jade Heister. “Kom knallen, bubbelen of verkleuren met Proefjes van Kindertijd.”