Algemeen

Schaapscheerdersfeest bij schaapskooi Twilhaar

HAARLE – De Stichting Schaapskudde Sallandse Heuvelrug organiseerde samen met Staatsbosbeheer afgelopen zondag 2 juni bij schaapskooi Twilhaar het schaapscheerdersfeest. Maar liefst duizend schapen werden van hun vacht ontdaan, overigens niet allemaal op een dag. Alleen zondag mocht het publiek toekijken. Ondanks het zeer warme weer kwamen er toch nog duizend mensen, jong en oud, kijken.

“Het zijn schapen van herder André Kühn die met z'n kudde dagelijks te vinden is ergens op de heide. De schaapscheerders zijn Duitse professionals die rondtrekken om overal kuddes te scheren”, vertelt Theo te Hove secretaris van de stichting. “André Kühn heeft de leiding, hij scheert zelf niet. Hij laat de geschoren schapen in groepjes van vijftig weer de wei in. Dan zijn ze heel blij.”

De wol is eigendom van de herder, die wordt verpakt en verkocht. Dat is een deel van zijn inkomsten. Net als bij de lammetjesdag was er een route uitgezet en vervoer per paardentram. “Op deze warme zondag was de rit met de paardentram een uitkomst.” Er was wat te eten en te drinken (water en ijs was in trek) en er waren kinderactiviteiten als schminken en tattoo's zetten. Kortom het was een gezellig ingerichte locatie voor jong en oud. Alle activiteiten waren opgezet door de stichting die naast het bestuur nog zes vrijwilligers telt.

De Stichting is verheugd dat er op deze dag weer tien nieuwe donateurs gevonden zijn die de verdere werkzaamheden ondersteunen. Het bestuur is tevreden en ook de standhouders waren dat.

Schapen scheren is een oud ambacht. Bij het begin van de zomer werden de schapen van hun vacht ontdaan. Gezonde schapen hebben tegen de winter weer zo'n dikke vacht dat ze zelfs bij vorst buiten kunnen blijven. Hun winterjas groeit vanzelf weer aan. 'Mek, mek, schaapje heb je witte wol?' Dit is de eerste zin van een Nederlands kinderliedje uit vervlogen tijden. De auteur en herkomst zijn onbekend. Maar dat het oud is, blijkt wel; in het radioprogramma 'Onder de groene linde' in 1959 werd het versje al uitgezonden. Misschien is het tegenwoordig wat minder bekend, maar hele generaties senioren zijn er mee zoet gehouden en misschien wel in slaap gezongen. Het versje gaat verder met 'Ja baas, ja baas twee zakken vol, een voor de meester en een voor z'n vrouw, een voor de kindertjes die bibberen van de kou'. In vroeger tijden was de wol heel belangrijk. De wol werd gewassen, gesponnen en van de wollen draad werden dekens en kledingstukken gemaakt. Veel vrouwen zaten thuis achter het spinnewiel. 

 

Vrijwilligers voor locatietheater

Ter gelegenheid van het vijftienjarig bestaan van het Nationaal Park wordt in augustus de natuurtheatervoorstelling 'Kudde' opgevoerd. “Daar is onze stichting nauw bij betrokken”, vertelt Ten Hove. Tijdens deze avondvoorstellingen bij zonsondergang voor 16+-ers wandelen bezoekers mee met de kudde. Acteur Hans Dagelet vertelt een verhaal over een man die besluit de kudde te verlaten. De voorstellingen zijn van 21 tot en met 25 augustus en van 28 tot en met 1 september. Kaarten hiervoor zijn verkrijgbaar bij ZINiN. Voor deze voorstellingen worden nog vrijwilligers gezocht. Zij kunnen zich melden via schaapskuddeSHH@outlook.com. Het gaat om mensen die zorg dragen voor apparatuur en andere zaken.