Algemeen

Saskia op de Weegh: 'Ik zak diep door m'n knieën voor de beelden'

NIJVERDAL - De magie, de betovering van een doodgewone plas in het bos, dat is misschien de beste verklaring van Puddle Magic. Puddle Magic is de titel van de expositie in het Buitencentrum van Staatsbosbeheer in Nijverdal. Kunstenares, filmer en fotograaf Saskia op de Weegh toont daar op groot formaat (70 bij 50 centimeter zeven van haar bijzondere fotowerken.

Van harte nodigt ze iedereen uit bij de opening op zondag 26 juni van 14.00 tot 15.30 uur. Enthousiast zegt ze: “We schenken koffie en thee en appelsap van appels uit onze eigen boomgaard. En ik vertel wat over hoe dit project tot stand gekomen is.”

Saskia Op de Weegh (43) komt oorspronkelijk uit Noord-Holland, maar ontdekte de schoonheid van Twente toen ze in Enschede aan de UT Technische Bedrijfskunde ging studeren. “We gingen vaak naar de Sallandse Heuvelrug.” Tegenwoordig woont ze met haar gezin in oude boerderij in Nijbroek, bij Deventer.

Zij vertelt dat ze op haar tiende verjaardag een cameraatje als cadeau kreeg en toen is begonnen met fotograferen. Op haar 28ste na een burn-out heeft ze zich toegelegd op de fotografie.

Saskia is portretfotograaf, maakt bruiloftsreportages en filmt bedrijfsevenementen. Daarnaast houdt ze heel veel van de natuur en is geboeid geraakt door de dynamiek in de natuur. “Rimpelingen in het water door de wind...Wolkenluchten...De seizoenen. Steeds weer verrassend en anders. En de relatie tussen de mens en de natuur. Ik onderzoek hoe die met elkaar verbonden zijn. Ik trek regelmatig de natuur in met m'n camera. Dan kampeer ik in een tentje”, vertelt ze.

De Sallandse Heuvelrug kent ze goed. Over Puddle Magic Saskia ze uit: “Eigenlijk was ik met een ander project, over ouderschap, bezig. Het ging over de vier elementen. En plotseling in een modderplas in het bos zag ik ze alle vier samen: Water, aarde, lucht en vuur. Dat was in 2020 in een bos bij Vilsteren.” Saskia was er zo door geboeid dat ze er mee door is gegaan. Via de natuurorganisatie IVN kwam Saskia in contact met het Buitencentrum van Staatsbosbeheer. Daar was men direct enthousiast over een expositie van haar werk.

De foto's die in het Buitencentrum tentoongesteld worden, zijn allemaal gemaakt in het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. Saskia hoopt dat als bezoekers de foto's gezien hebben, ze zelf naar buiten gaan speuren naar de wereld in de plas. De foto's heeft ze gemaakt met haar iPhone. “Ik zak diep door m'n knieën voor de beelden. Dan zie je steeds meer. Een schitterende omgekeerde wereld.”

De foto's zijn puur, de fotograaf heeft ze niet nabewerkt. Ze zijn duurzaam afgedrukt op recylebaar karton. Buiten hangen de foto's op A4-formaat. Deze foto's zijn geprint op eco vezelpapier gemaakt van landbouwafval. Deze foto's zijn te koop.

De tentoonstelling is tijdens de openingstijden van het Buitencentrum de hele zomer te bewonderen tot en met 18 september. De toegang tot het Bezoekerscentrum is gratis.

 

Uw reactie