Algemeen

Samen meezingen bij N-Joy: Zangcafé van Judith Konings

NIJVERDAL – Gezellig samen zingen, een soort massale karaoke voor iedereen zonder dat je een geoefend zanger bent. Dat staat Judith Konings voor ogen bij de eerste editie van het ZSN Zangcafé op zondag 19 mei. Samen met pianist Johan op den Dries hoopt Judith op een grote opkomst bij dit eerste Zangcafé in Café N-Joy in Nijverdal.

“Het zangcafé bestaat al in Arnhem en Deventer en daar is het een groot succes”, vertelt Judith enthousiast in haar ZangStudio Nijverdal aan het Hoge Dijkje, waar ze workshops en zangles geeft. “In Arnhem wordt maandelijks een zangcafé gehouden door een collega van mij. Daar komen elke maand tussen de tachtig en honderd deelnemers. Als er bij ons de eerste keer veertig mensen komen, ben ik heel blij.” Dat lijkt goed te komen, want de eerste aanmeldingen heeft ze al binnen.

Judith is tien jaar geleden afgestudeerd bij Artez in Zwolle op zang, jazz en popmuziek. Ze bekent dat pop haar grote liefde is. Eerder had ze een band, maar daar is alleen pianist Johan op den Dries van over. Na een burn-out heeft Judith de draad weer opgepakt. “Ik heb ontdekt dat ik de verbinding, die je legt als mensen samen zingen, het belangrijkst vind. Het plezier van samen zingen of je nu op een koor zit of niet. Iedereen is welkom bij het Zangcafé, oud en jong. Je hoeft echt niets te kunnen en ook niet per se een mooie stem te hebben.”

Het eerste Zangcafé duurt van 14.30 uur tot 16.30 uur. De entree is tien euro, maar via cultuurpakkers@gmail.com zijn er twintig kaarten beschikbaar voor de minima. Om praktische redenen zitten de deelnemers in het café en op een scherm worden de songteksten geprojecteerd. Johan begeleidt op de piano, Judith zingt in de microfoon en de anderen zingen mee. “Het is beslist geen zangles; een beetje als meezingen met de radio.” Voor de pauze worden twintig nummers gezongen en na de pauze een zelfde aantal. Deelnemers hebben na de pauze inspraak in de nummers. “Die gaan deze keer wel allemaal over het thema 'Night and Day'.” Via e-mail of Facebook kunnen mensen suggesties voor songs doorgeven.

Judith zit nog vol plannen voor een vervolg. Ze denkt aan songs uit de jaren zestig en zeventig of jeugdsentiment in de trant van 'Ja zuster, nee zuster'. Misschien een keer een heel groot koor van meezingers in het openluchttheater als het aanslaat. De tweede editie van het Zangcafé is als gepland en wel op op 15 september, wederom bij N-Joy. Het thema is dan 'Ladies en Loeders'.