Algemeen

Pinksterbloemen bloeien weer

De pinksterbloem bloeit. Foto: Gerrit Houtschild
De pinksterbloem bloeit. Foto: Gerrit Houtschild

NIJVERDAL - Heel bekend maar toch speciaal: de pinksterbloem. Agelopen week bracht deze wilde plant bij vrijwilligers en boswachter van Natuurmonumenten in Salland een glimlach op het gezicht. De pinksterbloemen bloeien weer! Hup, op de knieën in het natte én koude gras en klikken maar. Ze bloeien op landgoed Eerde langs de Regge en in de extensief gebruikte graslanden rondom De Sprengenberg.

Ook al is de pinksterbloem zeer algemeen, ze roept altijd weer een goed gevoel op. Want ze symboliseert de komst van warmer weer. En wie plukte ze niet voor een paasboeket? Ruben Vermeer, boswachter ecologie: “Als je pinksterbloemen in je gras of in een weiland ziet, dan is dat een teken van een niet te dichte grasmat en goed maaibeheer. Dus ik raad mensen aan niet te vaak en te vroeg je gras te maaien. Wil je namelijk bloeiende pinksterbloemen in je gazon, maai dan tot begin mei niet."

Oranjetipje
Goed maaibeheer vindt het oranjetipje ook fijn. Deze voorjaarsvlinder vliegt in de regel in april en mei en is niet te missen. Het mannetje heeft een grote oranje vlek op de vleugelpunt. De rups van het oranjetipje ontpopt het liefst op een pinksterbloem. Daarbij heeft de pinksterbloem een bijzondere eigenschap om haar nectar te beschermen zodat het oranjetipje hier optimaal kan van snoepen. Wanneer het hard regent, buigen de bloemen namelijk naar beneden waardoor het stuifmeel droog blijft.

Meer weten? Kijk op http://www.natuurmonumenten.nl/