Algemeen

Hermien en Leo Steur verlaten ZorgSaam

Pensioen lonkt voor fysio-echtpaar Steur

NIJVERDAL – “Om te beginnen willen we alle patiënten bedanken voor het in ons gestelde vertrouwen en voor alle lieve woorden en cadeautjes,” zeggen Hermien en Leo Steur in de keuken van de praktijk Fysiotherapie ZorgSaam. Leo vertelt zijn vrouw: “Ik heb net een T-shirt van een patiënt gekregen met een wielrenner er op.” Het is zonneklaar dat er iets aan de hand is in de praktijk; bij de ingang een groot spandoek met een lachende Hermien en Leo en een prachtig gedicht van de collega's. In de praktijk overal slingers en ballonnen en versierde rollators. Een lunch aangeboden door alle collega's... Na een werkzame periode van meer dan veertig jaar gaan Hermien en Leo Steur van hun pensioen genieten.

Eindelijk rust dus. Nou ja rust, het wordt samen oppassen op de kleinkinderen in Amsterdam. “Leuk.” En voor Leo bezig zijn met het theaterstuk 'Wie bint vrie...' beetje schilderen en een cursus Spaans en Italiaans. Bovendien gaat hij fietsers begeleiden op Mallorca. Hermien zegt dat ze eerst wat gaat 'lummelen', opruimen en zich daarna gaat oriënteren op vrijwilligerswerk. Verder zijn ze alletwee fanatieke fietsers. “Met de camper naar het zuiden en dan zeshonderd à zevenhonderd kilometer fietsen en cultuur snuiven. Heerlijk! En naar het ZINiN-Theater. Mooi dat er zo'n goed theater in Nijverdal is!”

De beide fysiotherapeuten zijn voor zichzelf begonnen in 1979 met een praktijk in hun woonhuis aan de Mensinkweg. Daarvoor hadden ze enkele jaren bij verschillende praktijken en een ziekenhuis gewerkt. Na een moeizame start begon de praktijk te groeien, ook al omdat Leo en Hermien in het sportcircuit in het dorp bekend werden. Naast het huis werd een nieuw pand gebouwd voor de groeiende praktijk. Zij specialiseerden zich verder en de praktijk werd te klein. Samen met de huisarts, dokter Harmsen werd ruim elf jaar geleden het kleinschalige gezondheidscentrum ZorgSaam aan de Godfried Bomansstraat opgericht. Na een aantal jaren, zeven jaar terug, droegen Hermien en Leo de leiding van de praktijk over aan Patrick ter Brugge en Rob Alferink. Van werkgever werden ze werknemer bij hun jongere collega's. “Veel relaxter”, zegt Hermien en Leo vult aan: “Ja zeker, nu met twee vestigingen en een winkel. Minder gedoe.”

Fysiotherapie belangrijker

Samen hebben Leo en Hermien Steur negentig jaar expertise in de fysiotherapie. Begonnen met z'n tweeën telt de praktijk nu zestien fysiotherapeuten. Met een gerust hart nemen ze afscheid. “Vijf jaar terug hebben we dit besluit genomen. We hebben een registratie tot 1 januari 2020. Bijscholingen en cursussen hoeven nu niet meer.” De patiënten komen, nu er geen verwijzing van de huisarts meer nodig is, veel eerder naar de fysiotherapeut. De mensen worden ouder, vergrijzen; nieuwe heupen en nieuwe knieën komen meer voor. En dan daarna de revalidatie. Bovendien weten huisartsen ook wel dat de fysiotherapeut meer verstand heeft van het bewegingsapparaat.

“Met leuke dingen die er gebeurd zijn in onze praktijk zouden we wel een boek vol kunnen schrijven”, lacht Leo. “We namen de tijd voor de patiënten. Ieder mens is uniek en dat maakt ons beroep boeiend.” Hermien deed veel met kinderfysio ze zegt: “Ik had nieuw motorisch spelmateriaal en zei tegen een kind neem dit maar mee naar huis. Kun je deze week oefenen thuis. Toen ze terug kwamen vroeg ik of er thuis geoefend was. De moeder zei 'Een beetje'. Maar het kind 'Nee hoor. Het spelletje heeft de hele week in de hoek van de kamer gelegen'. Die eerlijkheid, daar houd ik van.” Het werken in de praktijk bij ZorgSaam zullen ze zeker gaan missen, maar hun leven houdt beslist niet op!