Algemeen

Paulien Borgmeier van No.9 Food & Art blij met Fairtrade certificaat

NIJVERDAL – Klein maar fijn. En best bijzonder. Dat is een goede omschrijving van ontbijt- en lunch/brunchrestaurant Food & Art No.9 aan de Máximastraat 9. Er wordt veel gewerkt met Fairtrade- en lokale, verse en biologische producten en daarom is het Fairtade certificaat ook meer dan verdiend!

 

Het is maandagmiddag en lekker druk, zowel binnen als op het terras. Paulien Borgmeier (ze komt uit Zwolle en eet zelf veganistisch) heeft nauwelijks tijd voor een gesprekje met Ine Hoogland die als vertegenwoordiger van de Fairtrade werkgroep Gemeente Hellendoorn het certificaat komt overhandigen. Lachend vertelt ze: “Ik had het interview speciaal op maandagmiddag gepland, omdat ik dacht dat het dan wel wat rustiger zou zijn.” Ze heeft het uitstekend naar haar zin bij No.9 en geeft ten overvloede aan dat de horecazaak goed loopt. “We werken gezellig met een klein team. En heel leuk, we hebben veel vaste gasten, die onze gerechten enorm waarderen. Net nog zei iemand 'ik heb nog nooit zo'n lekkere salade gegeten'.”

Paulien Borgmeier is creatief en houdt er van om lekkere gerechten en drankjes te maken met zoveel mogelijk verse, biologische en Fairtrade producten. “Koken en bakken vind ik geweldig!” De kaart is daarom echt bijzonder en de appeltaart bij No.9 Food & Art is een absolute topper. Gluten- lactosevrij is geen enkel probleem en je kunt zelf uit verschillende ingrediënten je broodje samenstellen. Elke week bedenkt ze andere, heerlijk frisse smoothies en een andere soep! “De koffie, thee en chocolade zijn Fairtrade en groente en fruit komen van lokale biologische boer, net als de biologische kaas. Van de Charitea en Lemonaid die we verkopen, gaat een deel van de opbrengst naar verschillende projecten in ontwikkelingslanden als India, Paraguay, Rwanda en Zuid-Afrika.”

Interieur

No. 9 Food & Art is een gezellige horecagelegenheid. Binnen is plaats voor ongeveer veertig personen; buiten op het terras kunnen vijftien tot twintig gasten genieten. De aankleding is niet standaard. Aan de muren hangen verschillende schilderijen van kunstenaar Gert-Jan Aaltink. Ook een wand heeft hij beschilderd. Er is terdege gelet op energiegebruik, onder meer door het gebruik van led-verlichting. En zeker het vermelden waard is het ruime invalidentoilet. No.9 Food & Art is deelnemer van HogeNood, een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting om toiletten via een app openbaar toegankelijk te maken.

Openingstijden

No.9 Food & Art is zeven dagen per week geopend. Alle dagen van 8.00 tot 16.00 uur en in het weekend zondag van 8.30 tot 16.00 uur. Informatie: info@etenbij9.nl of 06-17445099.