Algemeen

Paardjes huppelen vrolijk rond bij Zonnewoud

Ton Maaswinkel en Karin Antonissen kijken toe hoe een van de cliënten van Zonnewoud de paardjes verzorgt. Foto: Bianca Hellemons

HELLENDOORN – Het aantal bewoners is uitgebreid bij Stichting Zonnewoud. Dit keer geen cliënten maar twee kleine paardjes Kim en Saartje die gezelschap bieden. “Het was een grote wens van onze cliënten om paarden op het terrein te hebben en deze te mogen verzorgen”, weet Ton Maaswinkel. Dankzij schenkingen is het gelukt.

De eerste kennismaking met Kim en Saartje is voor enkele cliënten nog een beetje onwennig. Ze blijven buiten het hek staan, maar vinden de nieuwe bewoners van Zonnewoud wel interessant. Een is bijna niet weg te slaan bij de paardjes en voelt zich al helemaal op haar gemak. Ze aait ze, geeft ze een wortel. “Je ziet aan haar dat ze het spannend vindt, maar ook leuk”, zegt Ton, kijkend vanuit de keuken. Het is de eerste groep die kennismaakt met de beesten. “Ze wisten dat de paardjes zouden komen. De schuilstal en ruif die door Marinus zijn gemaakt en het hek maakten het duidelijk. We kregen ook steeds de vraag ‘wanneer komen ze?’” 

Passende paardjes
Stichting Zonnewoud biedt kleinschalige zorg aan mensen met een verstandelijke beperking. Op het bosrijke terrein aan de Vrugteveensweg wordt dagbesteding en wonen geboden. In het dagactiviteitencentrum worden arbeidsmatige, activiteits- en belevingsgerichte dagbesteding aangeboden, waarbij afwisseling van werkzaamheden belangrijk is. Daarbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen en mogelijkheden van de cliënten. “Veel cliënten genieten van het werken met dieren. We hadden al cavia’s en konijnen, maar de wens voor een paard was groot”, zegt teammanager dagbesteding en orthopedagoog Sandra Wippert.

Oud-buurman Bert heeft paarden gehad en bracht het team van Zonnewoud in contact met Ankie en Marcel Pot. Zij gingen op zoek naar twee passende paardjes, want het moeten wel makke diertjes zijn. Ton: “We zijn zo blij met de hulp van alle vrijwilligers. Mede dankzij hen hebben we de wens van onze cliënten in vervulling kunnen laten gaan.” 

Werk op maat
Stichting Zonnewoud is een kleinschalig zorg-initiatief, met een klein, vast team. Het woonhuis op het terrein is afgelopen jaar uitgebreid, zodat er plaats is voor acht in plaats van zes bewoners. “Het is hier zo’n vijftien jaar geleden begonnen als gezinshuis met vier bewoners. Vijf jaar geleden is het een woonvorm geworden”, weet Ton.

Wekelijks komen er 27 cliënten, verdeeld over drie groepen, voor dagbesteding op maat naar de Vrugteveensweg. De groepen en activiteiten worden ingedeeld op ontwikkelingsniveau. Zo is er groenverzorging, dierverzorging, koken, muziek, creatief, productie, industrieel (in- en uitpakken, (de)monteren en sorteren) en een groep gaat wekelijks naar tuincentrum Calkhoven om daar de orders die binnen zijn gekomen te stickeren. “Ze vinden het leuk om te doen, zijn onder de mensen en hun zelfvertrouwen groeit”, zegt Sandra. “We bieden werk op maat met de daarbij behorende zorg. Het mooiste zou zijn als er meer structurele opdrachten bij zouden komen.”

Een van de producten die te koop aan de weg staan, zijn de zelfgemaakte insectenhotels. Elke groep heeft daaraan meegewerkt. Of het nu timmeren of het boren van de gaatjes is.

Vrijwilligers zijn een grote spil in het dagelijkse reilen en zeilen bij Zonnewoud. Zij helpen bij de vele activiteiten, maar ook bij de 1 op 1 uitstapjes. “Bijvoorbeeld bij het kopen van kleding”, geeft teammanager Wonen Karin Antonissen aan. “Dat is dan echt een uitje, dat niet maandelijks gebeurt. Wanneer wij daar iemand uit ons team voor in moeten gaan zetten, wordt dat al snel een duurder middagje uit. We zijn dan ook dankbaar dat we daar enkele vrijwilligers voor hebben. En voor onze cliënten is het ook fijn; ze hebben een vast persoon met wie ze op stap gaan en een band opbouwen.”

Vervoersvrijwilligers
Ook het brengen en halen naar de dagbesteding gebeurt door vrijwilligers. Iets meer dan een jaar geleden is daar voor een eigen bus aangeschaft, zodat ook cliënten in een rolstoel makkelijk vervoerd kunnen worden. Alleen heeft de stichting een tekort aan vrijwilligers die willen rijden. Ton: “We hebben het afgelopen jaar zo’n tien cliënten erbij gekregen voor de dagbesteding. In korte tijd vielen er door omstandigheden drie vrijwilligers weg.” Om Zonnewoud en haar cliënten uit de brand te helpen, rijdt een van de vrijwilligers nu alle ochtenden. Sandra: “Dat gaat bij ziekte of vakantie een probleem opleveren. In de zomervakantie hebben wij als begeleiders zelf moeten rijden. Dat is niet wenselijk om dat je zo de voorbereidingstijd voor je groep mist. Maar we doen het omdat we onze cliënten ook een fijne dag gunnen.”

Cliënten komen onder meer uit Wierden, Almelo en Vriezenveen. De dagbesteding begint om 8.30 uur en duurt tot 15.30 uur. Mensen die een rit kunnen rijden, kunnen zich melden bij Sandra Wippert, via info@stichtingzonnewoud.nl of tel. 0548-621353. “Vrijwilligers die willen helpen bij het zwemmen, klussen, koken of creatief zijn eveneens van harte welkom”, vult Karin aan.