Algemeen

Organisatie kijkt met trots terug op de week van het Helders Fees

HELDERN- Van 11 tot en met 17 augustus, de laatste week van de bouwvak, vierde Hellendoorn traditiegetrouw het Helders Fees: een week bomvol activiteiten, die door jong en oud in het dorp met enthousiasme worden mee beleefd. Willem van der Linde van de Oranjevereniging schat dat er zo'n twintigduizend tot 25.000 mensen van het dorpsfeest genoten hebben. “Alle verenigingen uit het dorp doen mee en er zijn totaal ook wel vijfhonderd vrijwilligers actief om alles in goede banen te leiden. Nu zijn we trots dat alles goed verlopen is.”

Hoewel de voorspellingen slecht waren, was het weer over het algemeen best redelijk. “En in de tent hadden we steeds een volle bak”, aldus Van der Linde. De feestweek begon met de oecumenische kerkdienst in de feesttent op de Hofmansweide op zondagmorgen. Ook was er een toertocht voor de sportieve fietsers. Een activiteit van een geheel andere orde was het Helders Bierfees. Maandagavond stond het ringsteken georganiseerd door de Helderse Voerluu op het programma. Helaas was het weer wat minder. In hun rijtuigen probeerden de koppels de meeste ringen te verzamelen. Jan Ronhaar en zijn kleindochter Jennifer waren de grote winnaars.

Dinsdagmorgen vroeg was het een drukte van belang om de schaapskudde met herders vooraf gegaan door Klepperderk in het dorp te verwelkomen. Klepperderk werd vergezeld door een miniatuur versie. De braderie en rommelmarkt trokken eveneens veel belangstelling. De Folkloristische Dansgroep was aanwezig en bezoekers konden weer raden naar het bedrag van de kar met boodschappen. Een uitgebreide groep beoefenaars van oude ambachten gaven diverse demonstraties en vertelden het publiek over hun stiel. Verder die middag nog een optreden voor de kids en 's avonds feest in de tent zoals alle avonden. Woensdag was de dag voor het beachvolleybal, de Klepperrit en de vakantierit.

Donderdag was de Helderse brandweer een publiekstrekker en mocht de jeugd een ritje op de motor maken. De pubquiz vrijdag was een groot succes, het motorspektakel op vrijdag is inmiddels een klassieker net als het vogelschieten op zaterdag. Van der Linde: “Op de schapenmarkt komen de meeste toeristen af. In de tent zie je de Heldersen en mensen uit Nijverdal en de omgeving gezellig feesten onder elkaar.”