Algemeen

Operatie Roy Scholten in Zwitserland dichtbij

NIJVERDAL – Je moet als Nijverdaller wel onder een steen gelegen hebben, als je nog nooit gehoord hebt over het ongeluk dat Roy Scholten begin december trof. En als je dat niet meegekregen hebt, heb je waarschijnlijk wel eens iets gehoord of gezien van de acties die er al zijn gehouden om hem te helpen zijn bijzondere operatie in Zwitserland te bekostigen.

Voor de experimentele operatie in Zurich, die er voor moet zorgen dat Roy Scholten op termijn weer met loophulpmiddelen kan leren lopen, is een bedrag van 85.000 euro nodig. De teller staat momenteel op bijna 60.000 euro. Het laatste grote bedrag van 6.500 euro is dankzij het benefietconcert in de Sint Antonius van Paduakerk van de Twente Zangers binnengekomen. Roy en zijn vrouw Corine zijn heel erg blij met dit grote bedrag. De opbrengst van de autowasactie van Advendo was op het moment dat deze krant ter perse ging nog niet bekend. Er zijn al tal van acties gehouden, zoals het sponsorzwemmen in het Ravijn, de voetbalwedstrijd van DES-SVVN, de lege flessen actie van de Marijkeschool en de actie van mevrouw Nijen Twilhaar. Al deze acties staan vermeld op de site www.helproynaarzwitserland.nl Hier kun je ook als particulier donderen en lezen over wat Roy meemaakt.

Momenteel broedt Roy op de opzet van nieuwe acties : “Er belde me iemand over een wielerronde. Die zou me nog terugbellen. Ik wil de bedrijven op het Nijverdalse industrieterrein gaan aanschrijven en de plaatselijke Rotaryclub voor het nog ontbrekende bedrag.”

 

Dwarslaesie

Een ding is wel duidelijk; Roy en zijn gezin hebben de moed niet opgegeven! Zijn doel is na de dwarslaesie toch weer rechtop te kunnen staan en lopen. Dat hij nog een lange weg te gaan heeft, daarvan is hij zich ten volle bewust. Een dwarslaesie na een ongeluk zet van het ene op het andere moment je hele wereld op z'n kop. Roy werd met nog andere ernstige verwondingen opgenomen in het Radboud ziekenhuis in Nijmegen. Toen hij daar uitbehandeld was, werd hij overgeplaatst naar revalidatiecentrum 't Roessingh in Enschede. Ook in Enschede kreeg hij na een poosje te horen dat men daar verder niets meer voor hem kon doen. Het tv-programma 'Dokters van morgen' van Antoinette Hertsenberg over een dwarslaesiepatiënt die na een operatie in Zwitserland weer kon lopen, was voor Roy de trigger om contact op te nemen. Het gaf hem hoop. In maart is hij met zijn vrouw naar Zurich geweest om te spreken met de arts die de operaties uitvoert, prof. dr. Marc Possover. Deze specialist is sinds 2003 bezig met het helpen van dwarslaesiepatiënten. “En omdat Roy's dwarslaesie niet compleet is en hij geen spasmen in zijn benen heeft en een beetje gevoel, weet Possover dat hij Roy weer uit de rolstoel kan krijgen”, vertelt Corine. Roy beaamt dit: “Ja, hij zei 'ik krijg jou weer recht op'.” Maar de operatie is duur en wordt niet door de verzekering vergoed. Zwitserland is sowieso heel duur weet Roy uit ervaring. Daarom vraagt hij iedereen hem te helpen en ook met een klein bedrag is hij al blij.

 

Operatie  

De operatie staat gepland in september. “Ik ben dan vier dagen weg. De operatie zelf, een LION-operatie duurt anderhalf uur. Als ik terug ben houd ik via Skype contact met Zwitserland. Ik krijg een pacemaker in m'n buik met elektroden die staat in contact met m'n hersenen. Via vier draden worden de beenspieren aangestuurd. Na de operatie is de verwachting dat ook m'n bloedsomloop verbetert, evenals m'n blaas en darmfunctie. Ik heb het nu vaak koud, maar zitten in een rolstoel met de warmte is ook echt niet fijn.” Roy verwacht dat hij na de operatie vier tot vijf maanden bezig is met het opbouwen van z'n conditie. Vooral de armspieren zijn van belang voor het lopen met krukken. Als er verbetering optreedt kan hij ook weer verder met de fysiotherapie. Hij heeft al plannen voor een loopbrug in de garage om te oefenen. “Ik moet vooral bezig blijven met oefenen. Ik heb bij de Sint Maartenskliniek ook rechtop gestaan in een exoskelet, maar dat vond ik best zwaar.”

Roy richt zich op Zwitserland en hoopt dat hij nog wat donaties krijgt voor de bekostiging van de operatie.