Algemeen

Oldtimer Festival Nijverdal: genieten van blinkende lak

NIJVERDAL – Blinkend gepoetste paradepaardjes beheersten het straatbeeld zondag 19 mei in het centrum van het dorp Nijverdal. De klassieke wagens werden bewonderend en soms een tikje jaloers bekeken door de langs schuifelende menigte. Het was het prachtig weer om er even op uit te gaan en te genieten van de bolides en een terrasje te pakken. Ook de live-muziek, springkussens en foodtrucks droegen bij aan de ontspannen sfeer. In de middag werd ook nog een speciale Rally Auto onthuld door de oorspronkelijke bestuurder en navigator. Dat zorgde voor veel emotionele momenten.

De heer Kamphuis uit Hellendoorn had volop aandacht voor zijn Citroën Berline uit 1969. Hij vertelde de kijkers geduldig alle bijzonderheden over zijn mooie auto. “Ik heb hem nu twee jaar. Hoefde er weinig aan te sleutelen en heb best veel bekijks als ik er mee rijd. Naast hem stonden een Opel en VW, wat 'gewonere' oldtimers. Iets verder opnieuw een trekker: de Zimmer Golden Spirit. Een indrukwekkende achtcilinder van Frans van der Veen uit Nieuwleusen. Hij had een mooie oplossing gevonden om de kijkers niet aan z'n auto te laten zitten. Een bordje achter de voorruit gaf aan dat z'n oldtimer net als een mooie vrouw is: om naar te kijken en dus niet om aan te komen. Frans was wel tevreden met z'n plek op het Keizerserf. “Verleden jaar was ik hier ook, toen op het plein, het is een prachtig evenement. Deze auto heb ik nu vijf jaar. Ik ben een liefhebber, ik heb ook nog Porsche en een Chevrolet Corvette.” Maar als er iemand serieuze belangstelling zou hebben, wil hij hem wel verkopen. Lachend : “Alles is te koop.”

De MCNH op de hoek van het zonovergoten Henri Dunantplein had een aantal antieke motoren uitgestald. Ook zij hadden over belangstelling niet te klagen. Net als de 'bedriegertjes' in de Grotestraat, die waren bij de jongste bezoekers zeer in trek. En de terrassen zaten vol. Midden op het plein trokken grote Amerikaanse sleeën de aandacht. “Wat een beauty”, zei een vrouw tegen haar vriendin. Die beaamde dat, maar was ook praktisch: “Waar moet je zo'n grote auto laten? Past echt niet in mijn garage!”

Voor het Huis voor Cultuur en Bestuur stond een 'schattig' Renaultje. “Ja, veel mensen vinden het lief autootje. Komt denk ik door alle rondingen”, verklaart zijn Nijverdalse eigenaar. Voor de voorruit staat een lang verhaal over de geschiedenis van de auto. Eigenlijk zijn leven, de Renault Grand Luxe vertelt zelf: “Ik ben geboren in 1955 in Frankrijk. En in 1982 naar Nederland gekomen.” De auto ziet er piekfijn uit, evenals het aanhangwagentje erachter. “Het blauwe nummerbord met witte letters hoort er origineel bij. Deze auto was eerder in het bezit van een Nijverdaller. Vlak bij mij in de buurt. Daarna is 'ie in Terneuzen geweest, maar nu dus weer terug. De oude Nijverdalse eigenaar is heel enthousiast. Ik rijd er alleen 's zomers mee en ga dan zeventig tot tachtig kilometer per uur. Alle weggebruikers kijken naar je als je met zo'n auto rijdt.”

Natuurlijk waren er nog veel meer mooie oldtimers te bewonderen. Van 'kleine snoepies' tot stoere grote en oude vrachtwagens. Voor alle liefhebbers van oldtimers en de bezoekers was een bijzonder mooie middag in het centrum. Er waren in totaal ruim vierhonderd deelnemers. Meer dan zestig officials en verkeersregelaars zorgden dat alles in goede banen werd geleid en bezoekers kwamen vanuit de hele regio naar Nijverdal. Standhouders op de onderdelenmarkt spraken bezoekers vanuit Enschede tot Deventer, Zwolle en soms verder.