Algemeen

Nieuwe producten, andere openingstijden bij wereldwinkel Ganesha

NIJVERDAL – Net als veel winkels in het dorp is wereldwinkel Ganesha in het begin van de coronacrisis dicht geweest. Voorlopig zijn de openingstijden nu gesteld op donderdag en vrijdag van 10.30 tot 14.30 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

“Niet alle vrijwilligers kunnen werken, sommige zitten in de risicogroep of hebben een partner die risico loopt.” En natuurlijk wordt er afstand gehouden. Er hangt een plastic screen, staat handgel op de toonbank en de deurkruk wordt heel vaak schoongemaakt.

Maar verder is de wereldwinkel dezelfde schatkamer als altijd. Rondkijken in wereldwinkel Ganesha is een verrassing. Er zijn veel nieuwe artikelen, met zorg ingekocht. “Voorlopig voorraad genoeg”, merkt een medewerkster lachend op. “Nog onlangs hebben we aangevuld bij het Fairtrade Groothandels Centrum in Culemborg. Daar hebben we ook een bestelling opgehaald, een zware tafel gemaakt van gerecyled Filippijns kozijnhout. Daarvoor mochten we een bus gesponsord door garage Olthof gebruiken.”

In de etalage staan heel bijzondere objecten uit Bali: glasbollen met de mond geblazen in drijfhout. Alles vervaardigd uit rest- en gerecyled materiaal. Eveneens uit Indonesië komen allerlei hoogwaardige producten als wandspiegels, fotolijstjes en vazen van oud papier bewerkt met speciale coating. Ook zijn er veel lieve kleine dingetjes, schattige vilten vlinders, kaarsen in de vorm van een steen, vrolijke metalen bloemen als tuinstekers.

Nieuw zijn de leuke hoedjes en fraaie zomersjaals. Bijzonder kleurrijk is het Mexicaans aardewerk. Daarnaast is er een uitgebreide afdeling met 'eerlijke' foodartikelen. Want het doel van de wereldwinkel is en blijft door met zijn verkoop mensen en kinderen in ontwikkelingslanden te helpen aan een beter leven, betere gezondheidszorg en een betere opleiding.

“Elke maand is er een speciale actie. In de maand mei is dat 25 procent korting op de sieraden. Prachtige sieraden met kralen van Kazuri uit Kenia, evenals messing kettingen en armbanden van Bawa. In juni geven we korting op beelden van speksteen.” Mensen die op zoek zijn naar een origineel cadeau of product hebben bij de wereldwinkel echt een ruime keuze. En je wordt voortreffelijk geholpen; als klanten zeggen 'Ik zoek wat leuks' komen de medewerksters met allerlei interessante suggesties.

Bijna alle fairtradeartikelen die de wereldwinkel verkoopt, worden vervaardigd in ontwikkelingslanden. En ook daar heeft men te maken met de lockdown. In het ene land meer dan het andere. Over Zimbabwe, het land waarvan in de wereldwinkel veel stenen beelden en metalen voorwerpen verkocht worden, is bekend dat de maatregelen in de townships daar behalve voor gezondheidsproblemen ook zorgen voor voedselschaarste. Misschien zelfs een hongersnood. De verschillende organisaties helpen zo veel als ze kunnen. Zo heeft Sjaal met Verhaal in Nepal en Thailand de arbeiders, die terug zijn naar hun dorpen, twee maanden doorbetaald en ondersteund met voedselpakketten. En Gone Arty helpt de kleinschalige producenten in Afrika. Ook in Zuide en Midden-Amerika doen organisaties al het mogelijke om hun medewerkers te helpen in deze crisistijden. In sommige ontwikkelingslanden staan ook producten klaar, die momenteel niet geladen en vervoerd kunnen worden.