Algemeen

Nieuwe locatie 'Twente Uniek';
cliënten en medewerkers trots

NIJVERDAL – Bij Twente Uniek aan de Energiestraat in Nijverdal was het donderdag 16 mei groot feest. De werklocatie voor mensen met een beperking, onderdeel van Philadelphia, werd officieel geopend door wethouder Margreet Overmeen-Bakhuis. De bekende Go Ahead Eagles witkop zeearend Harley was ook te gast, om al vliegend de sleutels naar de wethouder te brengen. Het zonnetje werkt mee, vooral buiten rond de statafels waar een hapje en drankje klaar stond, genoten cliënten, medewerkers, vrijwilligers en geïnteresseerden van deze feestelijke dag. De cliënten, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zijn trots op wat zij presteren. Ze laten deze dag enthousiast aan hun vrienden en familie zien waar ze werken en wat ze precies doen. Dat is juist de bedoeling van Philadelphia: ieder mens in zijn waarde laten en kijken naar de mogelijkheden in plaats van de beperkingen.

Locatiemanager Joost van Nieuwland is een tevreden man. “Ik heb een mooi team, aardige stagiaires en een fijne, nieuwe ruimte. Beneden drie lokalen plus het magazijn, een grote tuin en boven een royale kantine. En dan ook nog geweldige buren, die alle medewerking verlenen bij ons openingsfeest. De cliënten vonden de opening best spannend, toch wilden sommigen de vogel ook wel op hun arm.” Over zijn gesprek met de wethouder is Van Nieuwland vol lof. Hij hoopt dat dat een zinvol vervolg krijgt.

Twintig tot vijfentwintig cliënten zijn per dag actief bij Twente Uniek. Hun werkzaamheden zijn divers: er worden pepermuntjes ingepakt, Smarties in een cadeauverpakking gedaan en setjes schroeven in zakjes gestopt. Die zakjes worden ter plekke gemaakt en ook dicht geseald. “Alles gebeurt hier zonder druk”, merkt Van Nieuwland op. “Dat is prettig voor onze cliënten, zo functioneren zij het best. We zorgen ook voor variatie in de werkzaamheden. Als mensen dat willen, kunnen ze per dagdeel iets anders doen.”

 

Door heel Nederland

De bakkerij, eerder gevestigd in Enter, is een grote troef van Twente Uniek in Nijverdal. De verse bakkerijproducten gaan het hele land door van Limburg tot Amsterdam. Koeken, muffins en appeltaarten, zelfs koekjes in dierenvorm voor onder andere Artis en Avifauna. In de nieuwe bakkerij is het werken een stuk gemakkelijker dan vroeger, met wagens waarop de baksels zo de oven in gereden kunnen worden. De oven zelf wordt via pictogrammen bediend en de vulmachine voor de muffins werkt simpeler dan de ouderwetse spuitzak. “Het is de bedoeling dat onze cliënten zoveel mogelijk zelf doen. De meest ideale situatie zou zijn als wij begeleiden met onze handen op de rug”, lacht de manager.

In het laatste lokaal is ruimte voor creatieve activiteiten. Heel apart zijn de vogelhuisjes in Mondriaan-stijl. Welke vogel zou nou niet in zo'n mooi geschilderd huisje willen wonen? Ook bij de tuin achter het pand ziet Van Nieuwland tal van mogelijkheden voor de cliënten, zoals bedrijven helpen bij het onderhoud van groen op het industrieterrein.

Enthousiast vertelt hij over 'Talent op z'n Plek'. Bij dat programma zoekt Twente Uniek een dag een werkervaringsplek passend bij de talenten van hun cliënten. Zo werkt er iemand met plezier bij Het Ravijn en een andere cliënt helpt in een verzorgingshuis. Een positieve en waardevolle ervaring.

Tenslotte biedt Twente Uniek van Philadelphia Zorg de mogelijkheid van een leerwerktraject, met de mogelijkheid naar een betaalde baan. Meer informatie over Twente Uniek kan verkregen worden via 06 – 11 21 83 54 of per mail via twenteuniek@philadelphia.nl.