Algemeen

Nieuw decemberinitiatief in dorp Haarle: wandeling langs kraampjes in kerstsferen

HAARLE – Vier jonge vrouwen, Sanne Oldewening, Marloes Masman, Elise Krukkert en Monique Bloeme vonden dat er in Haarle echt iets moest gebeuren rond Kerst, om de sfeer en saamhorigheid in het dorp gestalte geven. “Dat het Kerstkransje er niet meer is, is een gemis”, geeft Sanne aan. “Maar dat initiatief wilden we geen nieuw leven in blazen.”

Het kwartet, goede vriendinnen en familie, stond wel eens op een rommelmarkt. “Maar dat moest het dus niet worden”, zegt Sanne direct. “We wilden iets mooiers, wat past in deze tijd. Iets unieks met het kerstgevoel.” Zodoende is de kerstwandeling ontstaan die op zondag 15 december gepland staat. “Het is de eerste keer en voor ons ook best spannend; geen idee hoe het loopt.”

Start en eindpunt is café De Droadnagel aan de Molenweg in Haarle. Vanaf 10.00 uur tot 13.00 uur kunnen alle Haarlenaren en andere belangstellenden beginnen aan de kerstwandeling. De wandeling duurt tot 15.00 uur. “Maar omdat je wel een poosje zoet bent om overal langs te gaan, stoppen we na 13.00 uur met het uitgeven van een plattegrond.” Op die plattegrond staat de route van vijf kilometer, die door het dorp voert. Onderweg komen de wandelaars langs 52 deelnemers met kraampjes met de meest verrassende zaken. “Deelnemers betalen vijf euro en dat geld wordt gebruikt voor folders en de plattegrond.”

De producten van creatieve hobby's als schilderijen, handwerk, lekkernijen en kerstversiering zijn te koop evenals speelgoed, boeken en kleding. Kortom is voor iedere smaak wel wat. “Voor de kinderen is het ook heel leuk. Zo is er een kraampje waar ze een sneeuwpop kunnen maken. We hebben een speurtocht georganiseerd en er loopt een 'Olaf' rond, de sneeuwman uit Frozen. Genoeg te doen voor de kids.”

Voor deelnemers uit het buitengebied is een oplossing gezocht: zij krijgen een plek in De Veldkamp, het vernieuwde dorpshuis annex sporthal. Daar treedt ook het popkoor Puur op met een kerstconcert in een modern jasje. Afhankelijk van wanneer de bezoekers starten met hun tocht en bij De Veldkamp aankomen, geeft het koor meerdere kerstconcerten. Verder loopt speciaal voor deze gelegenheid, een uitzondering, het kerkkoor Rhythm of Faith door het dorp, gekleed in Dickens stijl.

 

Wensboom

Ook mogen bezoekers hun eigen kerstbal versieren en dan daarop een wens voor iemand anders of zichzelf zetten en die daarna in de wensboom hangen. “Kort na het evenement zoeken wij, als organisatie, de mooiste wensen uit. Die worden dan vervuld. Dat kunnen we doen dankzij onze sponsors”, meldt Sanne. En lachend: “Nee, een reisje naar Aruba, heel leuk, maar dat zit er echt niet in.” Ook de leukste kraam of de gezelligste straat kan een prijs winnen. Het wordt sowieso een heel bijzondere zondag met de wintermarktwandeling op 15 december in Haarle in kerstsfeer!