Algemeen

Museum Erve Hofman Hellendoorn geopend; nieuwe tentoonstellingen

HELLENDOORN – Museum Erve Hofman, gevestigd aan de Hofmanstraat in Hellendoorn, is sinds 1 mei weer open. Er zijn twee nieuwe tentoonstellingen ingericht, die zowel vakantiegasten als inwoners van Overijssel aanspreken.

Zo is het thema deze keer het werk in het veen van vroeger. Over dat werk is een mooie presentatie gemaakt onder de noemer 'In 't Venne'. Er is van alles te zien over turf, turfsteken en oude gereedschappen.

Ook bijzonder is de tentoonstelling 'Het rariteitenkabinet' van de dorpsdokters, bijzondere vondsten van Pieter en Rein ter Borg. Vader en zoon Ter Borg waren beiden huisarts in Hellendoorn. Ze hadden een bijzondere belangstelling voor geologie en archeologie. Vaak geholpen door hun patiënten legden zij een bijzondere verzameling aan: van een piepkleine Lochemse 'diamant' tot de enorme wervel van een Groenlandse walvis. Eveneens bijzonder is de vondst van pastoor Rientjes: een grote halfedelsteen die de pastoor honderd jaar geleden op het terrein bij Schuilenburg vond. En wat te denken van een fraai bewerkt mesheft van ongeveer vierhonderd jaar oud dat in de Hellendoornse berg is gevonden. Hoe kwam zo’n rijk versierd mes daar terecht?

Het museum is op dinsdag tot en met zaterdag van 13.30 uur tot 17.00 uur geopend. Entree bedraagt vier euro en kinderen tot en met twaalf jaar mogen gratis naar binnen, evenals Noabers van Erve Hofman.

 

Kunst in ’t Schoapenschot

In 't Schoapenschot van Erve Hofman is sinds dinsdag 7 mei ook weer kunst te zien in. De jaarlijkse tentoonstelling, georganiseerd door Oald Heldern De Noaberschop, biedt de gelegenheid aan dertig lokale kunstenaars om hun werk te tonen. De expositie in het intieme Schoapenschot achter het museum is zeer gevarieerd. Er zijn schilderijen te zien in olieverf, aquarel en acryl. Ook zijn er tekeningen te bewonderen in potlood, krijt en inkt. Verder is er keramiek, glas in lood, houtsculpturen, mixed media en glasfusing. Veel kunstwerken zijn te koop voor alleszins redelijke prijzen. De expositie is geopend tot en met 24 mei van dinsdag tot en met zondag van 13.30 uur tot 17.00 uur. De toegang is gratis.