Algemeen

Moestuin Voedselbank Portlandweg zoekt coördinator met groene vingers

NIJVERDAL – Het is lente, dus prima weer om in de (moes)tuin aan de gang te gaan. Stichting Voedselbank Hellendoorn – waar wekelijks mensen die rond moeten komen van een minimuminkomen een gratis voedselpakket kunnen ophalen – heeft de beschikking over twee moestuinen om de cliënten ook verse seizoensgroente te kunnen aanbieden. De ene moestuin ligt op het tuincomplex De Jipkesbelt, de andere aan de Portlandweg.

Aan de Portlandweg heeft Frits Spenkelink de leiding er zijn daar vijf vrijwilligers actief; twee dames en drie heren. “Een gezellige club die ervan houdt buiten te werken en liefde heeft voor tuinieren. De moestuin beslaat zo'n vierhonderd vierkante meter en er wordt getuinierd volgens het principe van de Permacultuur”, vertelt stichtingsvoorzitter Piet Hofman. Permacultuur betekent dat je bij het tuinieren rekening houdt met bodem en milieu. Frits Spenkelink verduidelijkt: “De bodem wordt afgedekt met stro, er komt verse mest, er wordt niet gefreesd en we verbouwen smeerwortel. Die gaat straks tussen de sla, dan krijgen we geen last van bladluizen.” Ook de stokken voor de bonen staan al klaar en facelia wordt gebruikt als groenbemester en voedingsgewas voor de aardappelen. “We gebruiken hier geen kunstmest, maar werken zoals het vroeger ook gedaan werd.” Er is een zaai- en plantschema en de groente die verbouwd wordt, sluit aan op de behoefte van de doelgroep. Het zijn groentes als wortelen, bonen, sla, kool, rabarber, prei.

Op de Jipkesbelt zijn ook vijf vrijwilligers actief. Daar worden bijvoorbeeld de paprika's gezaaid, die later aan de Portlandweg worden uitgezet. Als de oogst te groot is, of er teveel is binnengekomen gaat dat in de koelwagen naar Deventer of naar Stichting Manna in Vriezenveen. De Voedselbank aan de Hendrik Wormserstraat heeft zelf een grote koelcel waar producten als groente en vlees die de Voedselbank ophaalt bij plaatselijke supermarkten bewaard wordt tot de uitgifte op vrijdagmiddag. Er zijn ook particulieren die met hun overschot aan groente en fruit naar de Voedselbank komen. De voorzitter benadrukt dat er strikt gewerkt wordt volgens de regels van de Nederlandse Voedsel- en Warenwet. Terecht trots:“We krijgen onverwacht controles en we hebben een certificaat met een 9,7!”

In tegenstelling tot wat je zou verwachten bij een groeiende economie, stijgt het aantal mensen dat bij de Voedselbank moet aankloppen. Volgens Hofman waren er jarenlang rond de zestig cliënten, nu is dat aantal 74. “Een nieuwe groep zijn de alleenstaanden tussen de 25 en 40 jaar. Verschillende oorzaken – soms een ontslag, soms een scheiding – maken hun inkomen zodanig dat ze niet rond kunnen komen. Nog steeds is er een hoge drempel, maar je doet jezelf te kort als je geen gebruik maakt van de voorzieningen”, zegt de voorzitter. “We willen hier helpen zonder rompslomp: hebben goede contacten met plaatselijke diaconieën,  het Hulpfonds, Steunpunt Minima, Vluchtelingenwerk en BOOM. Er is voedsel genoeg. Vier à vijf jaar terug was de samenwerking met de plaatselijke supermarkten nog niet van de grond. Nu loopt het perfect; zij hoeven hun overschot niet weg te gooien en wij bieden de broodnodige hulp!” Hij zegt te hopen dat de bezuinigingen in de gemeente niet ten koste gaan van de minima: “Als je moet kiezen tussen mensen of stenen vind ik die keuze niet moeilijk. Mensen gaan voor.”