Algemeen

Midwinterhoornblazen op De Sprengenberg in Haarle

HAARLE – De Haarlese Midwinterhoorngroep blaast op zondag 1 december weer op de midwinterhoorns. Het is die middag mogelijk om een lekkere winterwandeling op De Sprengenberg te maken, met sfeervolle midwinterhoornklanken op de achtergrond. Er is een korte route van twee kilometer uitgezet, vanaf Erve De Pas aan de Molenweg in Haarle. De blazers laten van 14.00 uur tot 16.00 uur van zich horen. 

 Het midwinterhoornblazen is een oeroude traditie. Er mag worden geblazen vanaf de eerste zondag van de Advent tot en met 6 januari, het feest van Driekoningen. Ook in Haarle wordt in deze periode volop op de hoorn geblazen. Het is een inspannende kunst, waarbij een paar goede longen van groot belang is, maar ook de hoorn moet van goede kwaliteit zijn. Voor het maken van een midwinterhoorn wordt het hout van een kromme elzen-, berken- of wilgenstam gebruikt. De stammen die vanuit de slootkant naar boven zijn gegroeid en daardoor van onderen een natuurlijke kromming hebben, zijn het meest geschikt.

Vanaf Erve De Pas loop je zondag zelf van blazer naar blazer. Na de wandeling kun je bij Erve De Pas opwarmen met een kopje warme chocolademelk of glühwein. In de Informatieschuur kun je zien hoe een hoorn gemaakt wordt en misschien mag je zelf wel even blazen. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig.