Zakelijk

Lysa's in Nijverdal: voor lekker én gezond genieten

NIJVERDAL – “Mijn appeltaart loopt als een dolle”, zegt een enthousiaste Lysa Aaltink met een grote glimlach. “En bij de broodjes is die met bietenspread en zalm nu verreweg de favoriet.” Begin april opende ze de horecazaak aan de Maximastraat 9 die haar naam draagt.

Lysa heeft de ruimte in rustige kleuren gezellig ingericht. “De tafeltjes staan niet te dicht op elkaar. Dat vind ik zelf ook fijn. Wie samen wil zitten met anderen kan aan de grote stamtafel gaan zitten. Verder heb ik een paar lekkere fauteuils staan. Soms strijkt daar een moeder neer die de kinderen naar school heeft gebracht en even uit wil puffen met kopje koffie.” De grote wandschildering met rozen is het werk van haar vader, de kunstenaar Gert-Jan Aaltink.

Ontbijt- en lunchrestaurant Lysa's  is nu ruim drie maanden volop in bedrijf. Het is een mooie locatie vindt de jonge onderneemster. “Lekker in het centrum en op de looproute naar het station. 's Ochtends heb ik het druk met treinreizigers die even een broodje komen kopen of koffie om mee te nemen voor in de trein. Take away, dus.” Blij is ze ook met de grote parkeerplaats op de Markt vlak bij haar zaak. “Ja, de mensen moesten hier wel wennen aan mijn kaart, die is niet zo als wat er bij andere restaurants op het menu staat. Maar als ze mijn gerechten een keer geproefd hebben, komen ze zeker terug omdat ze het lekker vinden. En dan willen ze ook wel eens iets anders proberen!” vertelt ze vol overtuiging. Op de kaart staan naast het broodje zalm met bietenspread ook een broodje oude kaas met avocadospread of ossenhaas met paprika. Elke maand is er een andere huisgemaakte soep. Verder vermeldt de menukaart heerlijke sapjes en smoothies met grappige namen en chiazaadpudding of overnight oatmeal, maar ook een ontbijttaartje, bananenbrood en chocosmakker. Gewoon eens proberen! Of eerst beginnen met koffie of een bijzondere bio thee. Laat je voorlichtingen over al het lekkers. Lysa vertelt graag over haar producten en neemt daar de tijd voor. Ze doet haar best ook voor gasten met speciale wensen iets lekkers klaar te maken.

Zelf heeft een passie voor 'eerlijk' en heerlijk eten. Voor producten die biologisch of nagenoeg biologisch geteeld zijn. “Soms hebben producten wel een bio keurmerk maar dan vind ik ze niet goed genoeg. Ik let echt heel goed op. De melk en yoghurt komen van een boerderij in de regio. En ook de biologisch geteelde groente haal ik hier vlakbij.” Lysa's passie gecombineerd met horeca-ervaring heeft geleid tot het eerste ontbijt- en lunchrestaurant met de nadruk op lekker én gezond in Nijverdal. Voorlopig is Lysa's elke dag van 8.00 tot 16.00 uur geopend. Ze staat vaak alleen in de zaak. Soms heeft ze hulp van familie of een kennis. Ze denkt er wel over de openingstijd iets naar achter te verschuiven en ook diner aan te bieden. Dat is toekomstmuziek.