Algemeen

Lupinelaan vraagt met zelfgemaakte verkeersborden aandacht voor maximumsnelheid

NIJVERDAL – Beter een goede buur, dan een verre vriend. Zo denken ze er ook over bij de Lupinelaan in de Heemtuin. Daarom werd de Burendag aangegrepen om nader kennis met elkaar te maken. Het gezellig samenzijn werd ook aangegrepen om automobilisten te gaan wijzen op de maximale snelheid die er geldt: 30 kilometer per uur. “Een ding staat vast, er wordt zeker te hard gereden.”

Het is zaterdagmiddag een gezelligheid in de tenten aan de toegangsweg tot de Kruidenwijk. De woningen aan de Lupinelaan zijn in fases gebouwd. De laatsten werden vorig jaar oktober opgeleverd. Dus de hoogste tijd om met een coronaproof borrel en barbecue nader kennis met elkaar te maken. En waar de meeste buren op burendag bij elkaar komen voor een kop koffie en een goed gesprek, pakken ze het bij de Lupinelaan anders aan. De buurtband wordt sterker gemaakt door het probleem van hardrijders aan de kaak te stellen.

De kinderen zijn druk bezig met het versieren van borden, die deze week langs de kant van de weg komen te staan. Ze moeten de weggebruikers wijzen op de maximale toegestane snelheid daar. “We merken dat er te vaak te hard wordt gereden. Vooral in de spitsuren. Automobilisten die zich dan wel zo veel mogelijk aan de maximumsnelheid proberen te houden, worden dan soms zelfs ingehaald. Veel te gevaarlijk. Ook omdat er veel kleine kinderen hier wonen en op straat spelen”, geeft buurtbewoner Bernhard Geerdink aan. En dus nam hij het initiatief om samen met zijn buren op Burendag aandacht te vragen voor dit probleem.

Bjorn Tempert, bestuurslid van de Hellendoornse afdeling van Veilig Verkeer Nederland, snapt het standpunt van de buurtbewoners. “Het is een straat waar veel jonge kinderen wonen. Een groenstrook biedt dan niet altijd genoeg veiligheid.” Samen met hem is de snelheid van de gemotoriseerde weggebruikers een uur lang gemeten. Eerst verdekt achter de groene kast in de berm, daarna half verdekt en uiteindelijk duidelijk zichtbaar in het gras. “Soms is het de beleving van de bewoners dat er te hard wordt gereden. Maar hier wordt gemiddeld rond de 40 kilometer gereden.” “En dat is nog steeds 10 kilometer te hard”, geeft Geerdink aan.

Tempert, zelf woonachtig in Nijverdal, heeft de situatie aan de Lupinelaan altijd al vreemd gevonden. “De weg is niet ingericht als een 30 kilometer zone. Bij de zijwegen zou bijvoorbeeld duidelijk een bord moeten hangen met daarop de toegestane snelheid.” Volgens hem zou de meest simpele oplossing zijn de weg in te delen zoals de Grotestraat: met bakken. “In de aangrenzende Kruidenlaan kan men toch ook niet harder rijden, mede door de vele bochten.”

Geerdink heeft in de mail de situatie al aangekaart bij de gemeente en diezelfde oplossing aangedragen. “Dit voorstel hebben we als buurtbewoners ook bij de gemeente neergelegd. In een mail werd aangegeven dat men hier niet positief tegenover staat. Bloembakken waardoor je gaat zigzaggen willen ze niet gaan toepassen.”

In een uur tijd werd ter hoogte van huisnummer 57 de snelheden gemeten. Deze varieerden van 36 tot 52 kilometer per uur. “Nog steeds te hard”, geven de buurtbewoners aan. De gegevens worden meegenomen in de vergadering van de lokale afdeling van Veilig Verkeer Nederland, waar ook gemeente en politie bij aanwezig zullen zijn. Van daaruit wordt gekeken of het nodig is actie te ondernemen en welke mogelijkheden er nog meer zijn dan bloembakken.

De buurt hoopt met deze korte termijn actie in ieder geval te zorgen voor bewustwording van de maximale snelheid van 30 kilometer. “Niet te snel, dank u wel!”, gillen de kinderen.