Algemeen

Lionsclub Hellendoorn geeft 2.500 euro aan Voedselbank

Wil Leopardi overhandigde als president van de Lions aan Riekus Dekker een cheque van 2.500 euro. Hierna kregen de leden een rondleiding en nog veel meer info over alle aspecten van de Voedselbank, zoals de koelwagen, vriezers en het winkeltje voor de klanten.
Wil Leopardi overhandigde als president van de Lions aan Riekus Dekker een cheque van 2.500 euro. Hierna kregen de leden een rondleiding en nog veel meer info over alle aspecten van de Voedselbank, zoals de koelwagen, vriezers en het winkeltje voor de klanten.

NIJVERDAL – De Lionsclub Hellendoorn bestaat uit ongeveer vijfentwintig ondernemende heren. Hun leeftijd variërend van jong, middelbaar tot iets ouder. Twee keer per maand komen deze mannen bij elkaar. Onlangs brachten de meeste leden een avondlijk bezoek aan de Voedselbank Hellendoorn aan de Hendrik Wormserstraat 1 in Nijverdal. Het doel van de komst van de Lionsclub was uiteindelijk de aanbieding van een cheque van 2.500 euro. En hiervoor heeft het bestuur van de Voedselbank Hellendoorn een heel goede bestemming. Maar de leden van de Lions kregen ook een uitgebreide uitleg over het werk van de Voedselbank.

Namens het bestuur ontvingen Wim Landman, Ton Wilbers, Wim Beukinga en Riekus Dekker de gasten. Wilbers vertelde over het ontstaan van de Voedselbank in Nederland en de werkwijze van de Voedselbank Hellendoorn. “De vrijwilligers van de Voedselbank zetten zich in voor mensen in de samenleving die (tijdelijk) geen mogelijkheid hebben om voldoende voedsel te kopen. Daartoe werkt de Voedselbank samen met diaconieën, Caritas en andere organisaties die zich op sociaal terrein bewegen. In Rotterdam hebben Clara en Sjaak de eerste Voedselbank opgericht. Dat ging over brood. De landelijke start was in 2006 met acht Distributie Centra. In de gemeente Hellendoorn was de eerste uitgifte in maart 2014, op Goede Vrijdag. We zaten toen in een ruimte achter de voormalige kerk aan het Hoge Dijkje. Dat was een tijdelijke voorziening. Sinds december 2017 is de Voedselbank gevestigd in de kelder onder De Regenboog.”

Hij legt verder uit dat de Voedselbank wel gerund wordt door vrijwilligers maar dat het bedrijf een goed geoliede machine is, die aan alle wettelijke voedselvoorschriften moet voldoen. Ook wat betreft veiligheid en organisatie. Dat er, net als bij supermarkten, onverwachts controle kan komen. “En dan mag er echt niets gevonden worden wat niet in de haak is, anders raken we onze certificaten kwijt!” De Voedselbank Hellendoorn is lid van de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken, de landelijke overkoepelende organisatie. Wilbers vertelde de leden van de Lions ook over de intake en wanneer een gezin of persoon voor hulp in aanmerking komt. Hij stipte aan dat in de meeste gevallen er ook een professionele hulpverlener bij de intakegesprekken betrokken wordt om de problemen breder te kijken. En dat de privacy van de klanten gewaarborgd wordt. Gemiddeld komt een klant minder dan een jaar bij de Voedselbank. Hij gaf aan dat mensen nog steeds schromen om een beroep te doen op de Voedselbank en de circa zestig tot zeventig klanten die wekelijks komen slechts het topje van de ijsberg is. Ruime aandacht besteedde hij aan het Kind Pakket. “Als een kind jarig is, moet het feest zijn. Een kind moet kunnen trakteren in de klas. We zorgen voor slingers en taart!”

Landelijk worden per jaar circa twaalfduizend voedselpakketten verstrekt. En er zijn landelijk ongeveer evenzoveel vrijwilligers betrokken bij het werk van de Voedselbanken.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Organisatie Nijverdal

De Voedselbank in de gemeente Hellendoorn heeft naast een bestuur zeven werkgroepen met coördinatoren. Rond de zeventig vrijwilligers zijn wekelijks actief. Behalve de intake, is er een chauffeursgroep voor de aanvoer, een groep die de voorraad in de magazijnen beheert en op peil houdt, er zijn mensen die de pakketten (wekelijks verschillend) voor de klanten samenstellen. De Voedselbank Hellendoorn beheert en bewerkt twee moestuinen een op de Jipkesbelt en een aan de Portlandweg. De vrijwilligers daar zorgen voor verse groenten voor de klanten. Hierover legde Riekus Dekker het een en ander uit. Ook heeft de Voedselbank een eigen technische dienst en een werkgroep werving en pr die contact onderhoudt met bedrijven voor producten, sponsoring en media. Dekker heeft bij de inrichting van de nieuwe vestiging van alle kanten medewerking gekregen om alles low-budget of gratis te verzorgen. Hij noemde onder andere Jannink, Westendorp, Reginox en Van Buren. Hij heeft als het ware een 'neus' om voordelig te helpen. Zo vertelde hij over dertig pallets met ijs van Ben & Jerry's. “Moest allemaal in de diepvries opgeslagen”. In Hancate heeft hij een adresje voor eieren en in Daarle haalt hij vijftien zakken aardappelen van zeventig liter. Zo is hij steeds op pad om voor de klanten van de Voedselbank mooie en voordelige deals te sluiten.

 

Meer info op de site van de Voedselbank Hellendoorn; www.voedselbankhellendoorn.nl