Algemeen

Koninklijk wandtapijt van Wilbert Slooijer uit Nijverdal naar Kunsthal in Rotterdam

NIJVERDAL – Het is een beetje kaal in zijn hal en het klinkt anders zonder het grote wandtapijt. Afgelopen maandag heeft Wilbert Slooijer zijn wandtapijt met de voorstelling van de inhuldiging van Koning Beatrix en Prins Claus in zijn auto geladen en meegenomen naar z'n werk in Apeldoorn. Vandaar gaat het wandtapijt met een speciale vervoerder verder naar Rotterdam waar het tijdens de openingstijden van het Museum van Nederland in de Kunsthal voor iedereen te bewonderen zal zijn. In het promotiefilmpje op tv voor het Museum van Nederland is het regelmatig te zien. Slooijer staat daar ook bij. “Ja”, zegt hij lachend. “Ik word bekend van de tv. Mijn collega’s zeggen: 'Hij was er wéér op'.”

Wilbert Slooijer is een groot fan van het Koninklijk Huis. Al jaren verzamelt hij alles wat er over de Oranjes op de markt komt. Op de zolder van z'n huis heeft hij een eigen Oranje-museum ingericht waar zijn grote verzameling in vitrines te bewonderen is. Het wandtapijt is de 'binnenkomer'. De trotse bezitter vertelt dat het tapijt van 1,5 bij 2 meter best zwaar is. “Het is met de computer gemaakt naar aanleiding van de troonsbestijging van Koningin Beatrix volgens de officiële foto. Er zijn toen in 1980 zestien tapijten gemaakt. Acht precies hetzelfde als de foto en acht in spiegelbeeld. Het tapijt dat naar de Kunsthal gaat, is in spiegelbeeld. Ik heb ook een originele maar die moet nog schoon gemaakt worden. Waarschijnlijk heeft die ergens op de vloer gelegen en is er door mensen en honden overheen gelopen.” 

Royals Verzamelbeurs
Ook is Slooijer de initiatiefnemer van de Royals Verzamelbeurs die elk jaar op de tweede zaterdag in oktober in de zalen van het Vischnet gehouden wordt. De organisator hoopt dat de beurs dit jaar door gang kan vinden: “Verleden jaar moest het worden afgelast. Als het doorgaat wordt het dit jaar nummer 19. Maar alleen als het goed kan in 't Vischnet. Ik ga met de beurs niet naar een sporthal; het moet wel leuk en gezellig blijven.” De beslissing wordt in augustus genomen. Overigens ziet hij de toekomst van de beurs niet hoopvol tegemoet: “De verzamelaars worden steeds ouder. En jonge aanwas is er niet.”

Herkansing
Omroep MAX benaderde Slooijer of hij mee wilde werken met iets uit zijn Oranje-verzameling voor het Museum van Nederland. “Na enig nadenken kwam ik op het wandtapijt. Dat is iets dat direct opvalt. Een mok uit 1980 zegt het publiek lang niet zoveel. Maar toen ik naar de presentatie ging in paleis Soestdijk vond de samensteller van de expositie het wandtapijt niet uniek genoeg voor de betekenis van het Koninklijk Huis in de samenleving. Dus nam ik het tapijt weer mee terug naar huis. In de tv-uitzending van 23 december kwam het tapijt in de herkansing. En het werd door de kijkers gekozen.”

Uitnodiging
Straks zal het tapijt in het Museum van Nederland in de Kunsthal te zien zijn. De officiële opening staat gepland voor 20 januari maar dat zou als de lockdown verlengd wordt wel later kunnen zijn. Bij de opening zal Slooijer niet zijn: “Maar ik heb een uitnodiging voor een leuke dag na de sluiting van het Museum van Nederland.”