Algemeen

Kamer vol bloemen, slingers en ballonnen bij diamanten echtpaar Alferink-Brinks

NIJVERDAL – “Het was op onze trouwdag zestig jaar geleden niet koud. Droog, wel bewolkt”, herinnert de bruidegom Wim Alferink zich. De trouwdag was 8 december 1961. De huwelijksvoltrekking tussen Janny Brinks en Wim Alferink had plaats in Hellendoorn in het oude gemeentehuis (nu Noaberhuus-red). Het kerkelijk huwelijk werd gesloten in de Vrije Evangelische Kerk aan de Grotestraat. “Predikant was dominee Postma.”

De kamer is vol boeketten, slingers en ballonnen met het getal zestig erop. Een bijzondere gasballon met een trouwfoto erop trekt de aandacht. “Ja, mooi hè”, zegt Janny trots, “dat heeft onze zoon gedaan!”

Liefde op het eerste gezicht
De echtelieden leerden elkaar kennen bij de Nederlandse Stoom Blekerij waar ze beiden werkten. Ze waren nog jong, alle twee 16 jaar. “Het was wel liefde op het eerste gezicht”, zegt Janny. Na acht jaar werd er getrouwd. “Ik moest eerst nog in militaire dienst”, vertelt Wim. De bruid, afkomstig uit Notter en bruidegom uit Hellendoorn gingen na hun trouwen wonen in Hulsen aan de Collenstaartweg. Een mooi huis met een grote moestuin. Nu wonen ze in een appartement in het centrum van Nijverdal met een mooi, levendig uitzicht. “En alle winkels en voorzieningen heel dichtbij”, lacht Janny.


Ze stopte met werken toen hun dochter geboren werd. Later kregen ze nog een zoon. “De kinderen wonen niet in Nijverdal, maar niet erg ver weg”, zegt Wim. “Onze dochter woont in Arnhem en onze zoon in Lieren bij Apeldoorn.” Hij bleef niet bij de NSB maar stapte over naar de gemeente. Als chauffeur op de vuilniswagen had hij het erg naar zijn zin. “Met burgemeester Anneke Raven die ons kwam feliciteren heb ik het nog over een uitje met de gemeente gehad.” Beiden vonden het leuk dat de scheidende burgemeester nog net bij hen op visite was geweest.

Actieve vrijwilligers
Zowel Janny als Wim waren lange tijd actief als vrijwilliger bij het Bakkerij- en IJsmuseum in Hellendoorn. “Wel op dezelfde dag maar niet tegelijk; ik 's morgens, hij 's middags.” Janny was toen de kinderen groter werden ook bezig in het kerkenwerk: “Ze was acht jaar diaken bij de VEG.” “Ja”, vervolgt Janny, ”en ik schonk koffie bij vergaderingen en hielp met het schoonmaken van de kerk.” Ook gingen ze graag op vakantie naar Duitsland, Mallorca en Tunesië. Janny: “En ik ben met m'n dochter naar Engeland geweest. Je moet toch een keer gevlogen hebben.”

Wim en Janny Alferink-Brinks verkeren beiden nog in goede gezondheid, afgezien van wat ouderdomsklachten. Ze weten veel over hoe Nijverdal vroeger was: “De deur ging nooit op slot en iedereen kende iedereen. En je deed alles op de fiets.” Als het weer kan in verband met corona willen ze nog wat mensen uitnodigen. “Het is toch fijn dat er zoveel mensen aan je denken met kaarten en bloemen. En dat we al zolang samen zijn en nog steeds gaat alles goed!”