Algemeen

Jubileum Sterrenwacht met Stoepsterrenkunde: 20 jaar sterrenkijken in Hellendoorn!

NIJVERDAL – Aanstaande zaterdag, 11 juni, staan vrijwilligers van de Sterrenwacht Hellendoorn in het centrum van Nijverdal, om voorbijgangers te verrassen met ‘Stoepsterrenkunde’. Dat doen die sterrengidsen omdat de Stichting Publiekssterrenwacht Hellendoorn dit weekend 20 jaar bestaat en die speciale verjaardag wil men natuurlijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Natuurlijk is alles gratis.

Stoepsterrenkunde is een landelijk concept, bedacht door Sebastiaan de Vet, voorzitter van de KNVWS (Koninklijke Vereniging voor Weer en Sterrenkunde). Zoals de naam al doet vermoeden, wil de sterrenwacht komende zaterdag vooral ‘de man, vrouw en de kinderen op straat’ ontmoeten. “Dit betekent dat voorbijgangers op diverse manieren kennis kunnen nemen van wat sterrenwachten zoal doen en wat astronomie kan betekenen als hobby voor jong en oud”, verduidelijkt bestuurslid educatie Frank Helmer. De vrijwilligers van de sterrenwacht staan er niet alleen, maar krijgen hulp van de Rijks Universiteit Groningen (RUG). De universiteit heeft daarvoor zelfs een heuse Science-truck meegenomen om het jubileum van de sterrenwacht op te luisteren. Die RUG medewerkers brengen bijvoorbeeld een echte zonnetelescoop mee, waardoor je veilig naar de zon kunt kijken. Verder zijn er speciale infraroodkijkers om ook in de nacht te kunnen zien, en een spectroscoop om het zonlicht te kunnen ontrafelen in wat je een soort van chemische vingerafdruk van de zon kunt noemen.

Quiz over duisternis
Voorzitter Cor Kolthof: “Bovendien kunnen bezoekers meedoen aan een quiz over duisternis. Lichtvervuiling is in de hele westerse wereld – maar helemaal in het dicht bevolkt en bebouwde Nederland - een belangrijke negatieve factor geworden die het goed waarnemen van de mooie sterrenhemel en planeten belet. De RUG is daarom partner geworden in een bewustwordingscampagne over duisternis en lichtvervuiling, onder het motto 'donkerte beter voor mens en milieu’. De RUG kent zelfs een ‘duisternis ambassadeur’ dat is sterrenkundige Nynke Visser, zij houdt tussen 12.00 en 14.00 uur een korte lezing over lichtvervuiling.” In de Sciencetruck is natuurlijk veel aandacht voor de sterrenkunde, maar ook kun je kleine experimenten doen op het gebied van energie; die Science-truck staat dan ook niet toevallig opgesteld tegenover het Duurzaamheidscentrum aan de Grotestraat.

Follow the sun
Eerder al deze maand werden alle basisscholen in de gemeente benaderd met het project ‘follow the sun’. Scholen gaan daarbij een ‘solargraphic’ maken, een afdruk van het zonlicht vastgelegd over de periode van de langste tot en met de kortste dag van het jaar. De sterrenwacht stelt daarvoor zogenoemde camera obscura’s beschikbaar. Scholen en leerlingen die er in slagen de mooiste ‘solargraphic’ te maken, worden beloond met een mini-cursus sterrenkunde voor de leerlingen.