Algemeen

Jorrit Eijbersen als kersverse burgemeester van gemeente Hellendoorn 'Nog op een roze wolk'

NIJVERDAL – Alles liep anders dan gepland maar toch was 20 december de grote dag. Niet alleen voor de nieuwe burgemeester Jorrit Eijbersen, maar ook voor zijn vrouw en drie dochters. “Overweldigend en hartverwarmend”, noemt hij de ontvangst. En ondanks alle lovende woorden is hij toch het meest geraakt door het feit dat zijn drie dochters het in hun toekomstige nieuwe woonplaats al helemaal naar hun zin hadden. 

Jeugd
Onze nieuwe eerste burger vertelt dat hij de oudste is van drie kinderen: “Ik heb een zus die anderhalf jaar jonger is dan ik en een broer die 6 jaar jonger is. We groeiden op in een vrij en vrolijk gezin. Als kind ging ik graag met m'n vader hutten bouwen. Maar ik hield ook wel van lezen en deed veel aan sport; tennissen, hockey, fietsen.”

Op z'n tiende kreeg de jonge Jorrit een pick-up. “En zelf heb ik gespaard voor een cassetterecorder en mengpaneel. Daarmee had ik een eigen bedrijfje, plaatjes draaien op disco's door de hele provincie Utrecht.” Ondernemen zat er al jong in. Na de basisschool in Soest, waar hij geboren is, ging Jorrit naar het gymnasium in Amersfoort. Hij studeerde rechten in Groningen, maar brak die studie af door het overlijden van zijn vader. Daarna deed hij een MBA op Nijenrode en begon een eigen bedrijf. Vervolgens werd hij bestuursadviseur van de commissaris van de Koning in de provincie Utrecht, wethouder in Bunnik en wethouder in de gemeente Gooise Meren. Nu als hoogtepunt in z'n carrière dus burgemeester van Hellendoorn.

Jorrits vader, René Eijbersen werkte als journalist bij de NCRV en had als theoloog een hobby: preken in de kerk. “Als mijn vader preekte ging ik wel mee naar de kerk. Maar niet elke zondag. Het vrijzinnig remonstrantse heeft zeker meegespeeld in mijn opvoeding en vorming.” Belangstelling in mensen en wat hen drijft vindt de burgemeester belangrijk. “Ik wil mensen verbinden en ervoor zorgen dat we het beste in elkaar naar boven halen. Zoals ik al vaker gezegd heb 'zaaien' en 'oogsten' maar ondertussen ook van de reis genieten!”

Rollercoaster
Na de installatie maandagavond 20 december is Jorrit echt in een rollercoaster beland. Hij somt op: “Een collegevergadering en een raadsvergadering en op stap met een raadslid om de problemen van de agrariërs in de gemeente te leren kennen. Ik wil alle facetten van de gemeente goed doorgronden. Hellendoorn is een mooie gemeente en ik wil graag een goede burgemeester voor alle Hellendoorners zijn. Ik heb veel energie en ga er helemaal voor.” 

Gezin
Als vader is Jorrit Eibersen blij dat zijn dochters Pinou, Puck en Pleun het zo leuk vonden in Hellendoorn dat ze wel wilden blijven. “We hebben al op verschillende scholen rondgekeken. Na de zomervakantie gaan ze hiernaar school. Mijn vrouw Nienke heeft een eigen bedrijf maar dat zet ze voorlopig op een laag pitje. We gaan er alles aan doen om ons hier zo snel mogelijk thuis te voelen en dat gaat zeker lukken!” De burgemeestersvrouw is ook zoals hij zelf zegt 'chef huizenjacht'. En hij vertrouwt erop dat de nieuwe woning ook wel gaat lukken. Hij huurt tijdelijk een huis in de gemeente en met Kerst was het gezin hier. “Eigenlijk zouden ze de hele kerstvakantie komen, maar er is nu zo weinig te doen. Dan kunnen ze beter in hun eigen spulletjes zitten.” 

Nadere kennismaking
Wie onze nieuwe burgervader nog beter wil leren kennen, kan voorlopig op zijn twitteraccount een kleine indruk krijgen. Daaruit blijkt dat hij een ruime belangstelling heeft op allerlei gebied; het sociale vlak, bouw, kunst en cultuur en dat hij heel sportief is. Een verbinder en een mensen-mens. 

De speciale raadsvergadering en eedafname is terug te zien op de site van de gemeente Hellendoorn.