Algemeen

Johanna van Buren Cultuurprijs aan Notterse actrice Johanna ter Steege

NOTTER - Waar anders dan in d' Oalen Griezen, de oude sfeervolle kerk in het hart van Heldern, kon de Stichting Oald Heldern de Noaberschop de Johanna van Buren Cultuurprijs uitreiken? Naamgenoot Johanna ter Steege werd afgelopen vrijdagavond met deze prijs beloond voor haar grote verdiensten als ambassadrice voor de Twentse taal en cultuur.

De stichting had een prachtig programma met optredens van prominente gasten rond de prijsuitreiking opgetuigd. Sympathiek was dat de avond gratis te bezoeken was en daar werd dan ook volop gebruik van gemaakt.

Acteur Laurens ten Den (oorspronkelijk uit Haarle) opende de avond in dialect met een verhaal dat elke plaats zijn eigen versie van het Twents spreekt, dus dat hét Twents eigenlijk niet bestaat maar dat het gaat om het gevoel en de Twentse cultuur. “En daarvan hebben we hier een machtig mooi exemplaar”, grapte hij doelend op Johanna ter Steege. Ten Den ging verder in op de vele eerdere winnaars en de geschiedenis van de Johanna van Buren Cultuurprijs. De drie-jaarlijke prijs wordt sinds 1981 uitgereikt ter nagedachtenis aan de Hellendoornse streekdichteres. De eerste winnares dichteres Marga Kool was als gast aanwezig. Grote namen zijn onder andere Willem Wilmink, Anne van der Meiden, Bennie Jolink en Daniël Lohues.

Twentse troubadour Martin ter Denge bracht vanuit Zwitserland zijn feestlied veur Johanna op grote schermen voorin de kerk ten gehore. Het volgende optreden werd (live) verzorgd door de Folkloristische Dansgroep Hellendoorn, dit keer niet de Boerendansers, maar de Noabers in de stijl uit de jaren '40/'50/'60. Leider Gerrit Mollink vertelde het een en ander over de vier uitgevoerde dansen. Daarna walsten de paren van voor in kerk door het middenpad weer naar achteren.

Na dit gezellige intermezzo was het podium voor de Hellendoornse zanger gitarist Bert Jansen met twee eigen nummers. Langzaam aan naderde het hoogtepunt van de avond de prijsuitreiking aan Johanna ter Steege waarvoor iedereen gekomen was. Namens het bestuur van Oald Heldern hield Marianne Nijmeijer een toespraak waarin ze toelichtte waarom de prijs dit keer voor Ter Steege bestemd was. Ze somde de indrukwekkende lijst van producties en films op waarin Ter Steege een aandeel had.

Op het podium verscheen direct daarop Herman Finkers, ook zelf in 2002 winnaar van de prijs, die na een leuke speech en een lied Johanna, zijn Gedda uit 'De beentjes van Sint Hildegard', kon omarmen en feliciteren. Johanna ter Steege zei 'dat ze 't machtig mooi vond' en dat 'het Twents haar aan het hart gaat'. Ook genoot van ze de volle karke. Twente noemt ze de geur van thuis, herinneringen aan haar jeugd in Notter op de boerderij, haar vader en moeder, oma en opa. “Twente is mijn thuis, ook al woon ik er niet.”

Johanna ontving naast een oorkonde, een beeldje van Johanna van Buren, en ook een mooie, luxe uitgave van haar gedichten en een geldbedrag. Na nog twee nummers van Bert Jansen, speelde de organist Casper Struijk het Twentse volkslied. In de Leerkamer volgde nog een gezellige nazit.

Johanna is deze zomer vanaf 7 juli terug met Hanna van Hendrik het grote muziektheaterspektakel op vliegveld Twenthe. In 2019 trok de voorstelling rond de vijftigduizend toeschouwers. En er was nog een wachtlijst. Door corona kon er toen geen vervolg aan gegeven worden. Maar nu gaat het weer los. Johanne is initiatiefnemer van deze familiekroniek over het leven van een boerenvrouw en de veranderingen op het platteland.