Algemeen

Woningcorporatie Reggewoon zet inwoners op voetstuk

Johan en Diny Knol winnaars 'Beste Buur Bokaal' van 2021

NIJVERDAL – Het echtpaar Johan en Diny Knol uit Nijverdal is spreekwoordelijk gekroond tot Beste Buur van de gemeente Hellendoorn. Ze mochten vorige week zaterdag, tijdens Nationale Burendag, in het bijzijn van alle genomineerden de Beste Buur Bokaal ontvangen. De bokaal werd voor de vierde keer uitgereikt door John Olde Olthof, directeur van woningcorporatie Reggewoon. Bij de Beste Buur Bokaal prijs gaat het om ‘de stille kracht’ die vaak voor iedereen klaar staat en het verdient om gewaardeerd te worden. Reggewoon is één van de initiatiefnemers van de Beste Buur Bokaal. Per gemeente is er een jury die de inzendingen beoordeelt. Totaal zijn er in de veertien deelnemende gemeenten meer dan 175 inzendingen binnengekomen.

De winnaars werden zaterdag in de zaal van café De Kröl in Enter, samen Berta Borkent uit de gemeente Wierden – ook verzorgingsgebied van Reggewoon – gekozen uit in totaal zestien inzendingen. Al vele jaren zetten zij zich in voor hun buurt en staan letterlijk voor iedereen klaar. De jury’s in Hellendoorn en Wierden hebben zich gebogen over de inzendingen. Uit beide gemeenten zijn drie inwoners genomineerd voor de Beste Buur Bokaal en de uiteindelijke winnaars zijn bekend gemaakt. De genomineerden waren voor een groot deel aanwezig tijdens de prijsuitreiking samen met degenen die hen hadden genomineerd. Vanwege de coronamaatregelen is er vorig jaar geen grootschalige uitreiking georganiseerd. De genomineerden van vorig jaar en degenen die hen hadden genomineerd waren daarom ook uitgenodigd voor de uitreiking dit jaar.

Noaberschop
Namens de woningcorporatie was directeur-bestuurder John Olde Olthof aanwezig bij de uitreiking. Samen met burgemeester Anneke Raven van de gemeente Hellendoorn en Doret Tigchelaar van Wierden maakte Olde Olthof de winnaars bekend en werden de bokaal, een groot boeket bloemen en een dinercheque uitgereik. De bokaal staat symbool voor het échte bankje dat in de omgeving van de woning van de winnaars wordt geplaatst. Hiermee ontstaat een plek om noaberschap en ontmoeting te stimuleren. “Geweldig om te zien dat noaberschap leeft in Twente en hele terechte winnaars. Maar alle genomineerden verdienen het om in het zonnetje te worden gezet. Zij leveren een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid in onze gemeenten.”, aldus Olde Olthof.

Al vijftig jaar buren
Johan en Diny Knol kunnen nog niet geloven dat zijn verkozen zijn tot Beste Buur. Diny Berentschot heeft de twee genomineerd en kan niet meer dan lof uitspreken over hun inzet. “We wonen al vijftig jaar als buren bij elkaar, ik op de begane grond en Johan en Diny in de bovenwoning aan de Constantijn Huygensstraat in Nijverdal”, vertelt Diny. “Nadat ik tot begin dit jaar voor mijn man heb gezorgd, zorgen zij nu voor mij.” De woning van Diny is aangepast, haar man had lichamelijke beperkingen door een dwarslaesie. “Ik weet nog goed, dat we in de krant kwamen in de jaren zeventig, omdat het de eerste aangepaste woning in Nijverdal was, met een elektrische garagedeur enzo.”

Die aangepaste woning is nu ook voor Diny een uitkomst; ze zit zelf inmiddels in de malle molen van allerlei ouderdomsklachten. “Mijn bovenburen zijn zo lief, ze doen alles voor me. Van de was tot het vervangen van een lamp die kapot is. Er staat zelfs zo nu en dan ook eten klaar.” De waardering kan niet in woorden worden uitgedrukt, daarom koos Diny Berentschot er voor om het echtpaar Knol te nomineren als Beste Buur. “Dit doe je gewoon, dat zit toch in je? Mijn moeder zorgde vroeger ook voor een tante”, zegt Diny Knol als ze te horen krijgt dat ze de Beste Buur Bokaal overhandigd krijgt. “Diny heeft 48 jaar voor haar man gezorgd, dan doen wij dat nu voor haar!”