Algemeen

Jan Schwarte (80) stopt als vrijwilliger: ‘Het is het mooi geweest'

NIJVERDAL -Als je 80 bent heb je al een lang leven achter je en veel meegemaakt. Jan Schwarte kan daar bijzonder smakelijk over vertellen. Hij is een vrolijke en vriendelijke man met een vlotte babbel; overal een graag geziene gast! Hij wilde zijn verjaardag met z'n vrouw Hella, kinderen en kleinkinderen vieren in de Efteling. Jan is namelijk een geweldige opa, hij helpt z'n kleinkinderen met hun krantenwijk. Helaas kon het uitstapje door de coronaperikelen niet doorgaan.

De laatste jaren van zijn vrijwilligerswerk zat Jan voornamelijk in de culturele sector. Vanaf de oprichting was hij betrokken bij De Gagespöllers. Hij zat in het bestuur (enige tijd als voorzitter) en was contactpersoon tussen de theatergroep en het openluchttheater. De stap naar vrijwilliger bij het OTN was slechts een kwestie van tijd. Bij het openluchttheater was Jan een zeer gewaardeerde vrijwilliger. Hij was op meerdere plekken inzetbaar. Zo zag je hem samen met Ben de Groot als kaartjescontroleur met voor iedereen een vrolijk welkom. De Groot verbaasde zich erover dat hij zoveel bezoekers kende. Jan: “Ik kende ze niet, maar deed alsof!”

Op dinsdag kwam hij trouw naar de klusploeg. Regelde technische zaken samen met Marinus Gerritsen en anderen. “Een heel goed team.” Een mooi verhaal is dat met de steigerende trekker: “Ik mocht de grote trekker lenen van Hans Middelesch. Met een zware bak vol stenen ging ik omhoog en plotseling steigerde de trekker. Ik reed nog op z'n achterwielen. Maar het kwam goed, hoor.”
Voor de klusploeg onderhield hij goede contacten met verschillende bedrijven. Hij somt op: “Roelofs, Kamphuis, Nemaco, de Sallandse Wegenbouw en niet te vergeten de gemeente.” Verder kon je hem achter de tap aantreffen. En met NLDoet regelde hij een lekker ontbijt en lunch voor de scholieren van Reggesteyn.

Zijn bemoeienis met toneel en theater kwam mede door de activiteiten van zijn vrouw Hella. Zij was regisseuse bij de toneelvereniging 't Hexel. Jan regelde bij de middenstand prijzen voor de grote verlotingen in de pauze. Ook zong hij in verschillende koren, het Twents Byzantijnskoor en het Mannenkoor.

Nu hij zijn activiteiten als vrijwilliger stop zet, blikt hij terug en komen er steeds meer anekdotes naar boven. “Ik werkte bij Philips en was 28 jaar voorzitter van de personeelsvereniging.” Jan regelde en ritselde bij veel bedrijven, organisaties en instanties van alles voor het goede doel. Dat konden de CliniClowns zijn maar, na een benefietconcert, ook een Russisch weeshuis. Lachend vertelt hij over zijn optredens als Kerstman in het dorp voor de ondernemersvereniging Handelsbelangen: “Wat ik daarvoor ontving, ging naar Handicamp.”

Vroeger was hij heel lenig en sportief. Jan over zijn prestaties: “Ik heb de halve marathon gelopen. Ik had voor 25 gulden gewed dat ik hem zou uitlopen. Ik was de laatste die over de finish kwam, maar belandde niet in de bezemwagen. Die 25 gulden waren voor mij.”
Bij voetbalvereniging De Zweef zat hij in het jeugdbestuur en was hij jarenlang scheidsrechter, trainer en zorgde hij voor het materieel. Je deed nooit tevergeefs een beroep op Jan. Bij het afscheid toont hij nog snel enkele voorwerpen en speldjes, gekregen voor het vrijwilligerswerk als collectant en als bloeddonor. Nu hij 80 is geworden gaat hij het rustiger aan doen; het is hem van harte gegund!