Algemeen

Insectenkijkkasten gaan als jubileumcadeautje naar de basisscholen

NIJVERDAL – Het CNME zal niet bij iedereen bekend zijn. Nog minder misschien dat het CNME in 2020 het 30-jarig bestaan vierde, dat helaas door corona een beetje ondergesneeuwd is. In de loop van die 30 jaren hebben vele vrijwilligers meegeholpen het CNME te maken tot de organisatie die het nu is.

Het CNME, Centrum voor Natuur en Milieu Educatie, is een onderdeel van het plaatselijke IVN. In het Buitencentrum van Staatsbosbeheer deelt het met het IVN een eigen ruimte. Het is er kruip door, sluip door. Er staan naast allerlei opgezette dieren, vogels en leskisten ook de insectenkijkkasten die bezorger Gerrit Tijhof rond gaat brengen. Het zijn kastjes, formaat groot vogelhuis, waarvan de voorkant open kan. Dan zie je plastic buisjes waarin de levenscyclus van de metselbij van het begin tot het einde gevolgd kan worden.

Metselbijen
Annelied Bugel voorzitter en organisator van de uitleen is woensdagmiddag en donderdagmorgen in het Buitencentrum aanwezig. Zij verklaart waarom er voor metselbijen gekozen is. “Het zijn wollige knuffelbijen en ze steken absoluut niet. Voor wespen hoef je niet bang te zijn. Die gaan niet in zo'n kastje. Op hun eigen niveau krijgen de kinderen opdrachten over wat er gaat gebeuren in de kijkkasten. ”

Het CNME en ook de gedreven en enthousiaste vrijwilligers die zich achter deze letters verschuilen, richten zich op kinderen van het basisonderwijs. Want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. En leren over en bezig zijn met natuur en milieu daar kun je niet jong genoeg mee beginnen. “Het gaat erom dat kinderen zich leren verwonderen.”

Leskisten
Met de zogenoemde leskisten kunnen basisschoolleerkrachten en -leerlingen aan de slag om hun kennis en liefde voor natuur en milieu te verdiepen. Die kisten (zo’n veertig tot vijftig) zijn er voor alle leerjaren. Kabouterleskisten met natuuropdrachten voor kleuters, maar ook een leskist over energie uit zon, wind en aardwarmte voor de bovenbouw. “Momenteel zijn de leskisten over uilen favoriet.” De kisten worden door vaste bezorgers, Gerrit Tijhof, Jenne Brinks en Adri Overbeek naar de scholen gebracht. De laatste twee zijn tijdelijk gestopt. Momenteel neemt de bezorging (coronaproof) meer tijd. Bij het CNME in het Buitencentrum worden de kisten als ze terugkomen grondig schoongemaakt voor ze opnieuw in roulatie gaan. 

Museumbezoek
Ter gelegenheid van het jubileum hebben alle groepen 6 (tweeëntwintig klassen) een uitnodiging gekregen om gratis een bezoek te brengen aan het Natuurmuseum in Holten. Eveneens door de lastige situatie in de coronatijd zijn nog niet alle klassen naar het museum geweest.

Verjonging vrijwilligersteam
Annelied Bugel heeft een onderwijsachtergrond en grote belangstelling voor natuur en verstandig omgaan met milieu. Twee zaken die exact van toepassing zijn op de doelstelling van het CNME. “Maar alle vrijwilligers bij het CNME inclusief ikzelf zijn al wat ouder. We zouden het heel fijn vinden als er jongere mensen zouden zijn die dit belangrijke werk langzamerhand zouden kunnen overnemen. Daarvoor kunnen ze een e-mail sturen cnmehellendoorn@gmail.com of op woensdagmiddag of donderdagmorgen bellen naar 06-10420954.”

Reacties

  • door erwin
  • 29 dagen geleden

leuk en goed bezig,

wel jammer van die mondkap zeker niet nodig op de foto.